Gradonačelnik Bihaća za UNU: Preko 200 objekata poplavljeno, situacija je teška

Po drugi put u pola godine građani Krajine suočeni s istom nepogodom

17.05.2023. 10:56
  • Podijeli:
bihac poplave anadolija 22-6464954d1b0c6.webp Foto: Anadolija

Poplave koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu, a jedan do najugroženijih gradova jeste svakako Bihać.

Padavine koje intenzivno padaju već nekoliko dana prouzrokovale su ogromnu štetu, a mještani ovakve nepogode ne pamte.

Gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić je u razgovoru za UNU kazao da od jutros ohrabruju informacije da vodostaj rijeke Une na svim mjernim stanicima pada.

"I pored toga situacija u gradu i prigradskim naseljima je teška. Ono što je zabrinjavajuće jeste da je voda sinoć ušla u mnoge objekte na području grada Bihaća. To u prevodu znači da su naši sugrađani u kratkom roku, dakle u pet ili šest mjeseci, ponovo izloženi novom valu poplava i naravno trpe ponovo materijalnu štetu na svojoj imovini i dobrima", govori nam Sedić.

Napominje da su svi u Bihaću prilično ogorčeni zbog cijele situacije.

"Preko 200 objekata je poplavljeno, tu mislim naravno na privredne i privatne objekte. Brojne putne komunikacije su onemogućene i otežane. Na području pojedinih mjesnih zajednica je u toku jučerašnjeg dana bila obustavljena putna komunikacija. Angažovana je Jedinica za djelovanje na vodi i pod vodom, koja je dostavljala hranu i vodu za sve kojima je bilo potrebno. U pojedinim mjestima smo vršili evakuaciju. Moram kazati da je sreća što nije bilo nikakvih težih posljedica, po pitanju ljudskih žrtava", ističe gradonačelnik Bihaća.

Povodom poplava koje su pogodile Krajinu, za danas je sjednicu najavila i Vlada FBiH. Naš sagovornik nam ističe da konačno očekuje sistematsko rješenje, kako se ovakve stvari više ne bi ponavljale.

"Očekujem da se danas donesu odluke koje će konačno riješiti pitanje poplava koje su učestala pojava na području Krajine, konkretno grada Bihaća i stave u fokus djelovanja i nadležnog ministarstva, kako bi se razgovaralo o Strategiji od zaštite od poplava, izgradnje odbrambenih nasipa, rekonstrukcije postojećih i izdvajanju za to određena novčana sredstva koja su nam potrebna. Grad Bihać ne može ne može sve te poslove završiti sam, to moramo uraditi u koordinaciji s federalnim nivoom i očekujem da će se Vlada FBiH po tom pitanju angažirati", zaključuje Sedić.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()