EU otvara pregovore s Ukrajinom, BiH ostaje na čekanju

EU će otvoriti pregovore s Bosnom i Hercegovinom kada se postigne potreban stepen usklađenosti s kriterijima za članstvo

14.12.2023. 18:34
  • Podijeli:
brisel eu bih reuters-654b989acd656.webp Foto: Reuters

Evropsko vijeće odlučilo je otvoriti pristupne pregovore s Ukrajinom i Moldavijom, ali ne i sa Bosnom i Hercegovinom, saopštio je danas nakon sastanka šefova vlada i država Evropske unije predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

Istovremeno, Evropsko vijeće dodijelio je status kandidata Gruziji.

“EU će otvoriti pregovore s Bosnom i Hercegovinom kada se postigne potreban stepen usklađenosti s kriterijima za članstvo i poziva Komisiju da podnese izvještaj do marta s ciljem donošenja takve odluke“, kazao je Michel nakon sastanka.

Michel je ocijenio odluku kao "jasan signal nade za njihov narod i za naš kontinent".

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()