Zvanično otvorena Addiko SME Akademija u Sarajevu

Projekat realizuju Addiko Bank Banja Luka i Addiko Bank Sarajevo uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD)

Autor: PR tekst
07.09.2023. 12:44
  • Podijeli:
addiko_akademija_addiko banka 1-64f9a9621f559.webp Foto: Addiko banka

Addiko Bank Banjaluka i Addiko Bank Sarajevo potpisale su ugovor sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), čime je ozvaničen početak prve zajedničke Addiko SME akademije, namijenjene malim i srednjim preduzećima iz cijele Bosne i Hercegovine. Takođe, održan je i prvi cjelodnevni trening u Sarajevu, a tema kojom je otvorena serija stručnih predavanja bila je „Liderstvo i komunikacija“.

Addiko SME Akademija ima za cilj da ojača korporativno upravljanje menadžera nove generacije, da preduzetnicima pruži podršku, dodatna znanja i vještine, a značaj projekta prepoznala je i Evropska Unija.

Program svečanog otvaranja Addiko SME Akademije otvoren je obraćanjem direktorice EBRD-a za Bosnu i Hercegovinu, Manuele Naessl (Manuele Nesl).

„Mala i srednja preduzeća su okosnica ekonomije u Bosni i Hercegovini. Kako bi rasli i bili konkurentni kolegama iz Evrope, vlasnici i menadžeri malih i srednjih preduzeća moraju kontinuirano da unapređuju i dijele poslovna znanja, da se međusobno umrežavaju i razmjenjuju mišljenja o digitalizaciji ili ispunjavanju ekoloških i društvenih zahtjeva. Planiranje generacijskog nasljedstva i strukturiranje rastućeg poslovanja takođe su goruća tema za mala i srednja preduzeća, kao što smo primijetili u EBRD-ovoj vlastitoj savjetodavnoj službi za mala preduzeća. Addiko SME Akademija spaja ove teme i biće odlična platforma za učenje i umrežavanje koja pomaže malim i srednjim preduzećima da dostignu sljedeći nivo“, naglasila je Naessl.

Predsjednik Uprave Addiko Bank Banjaluka, Srđan Kondić izrazio je zadovoljstvo što je interesovanje predstavnika malih i srednjih preduzeća za Addiko SME akademiju premašilo sva očekivanja.

„Prošlogodišnja Addiko SME Akademija koju je Addiko banka Banja Luka organizovala prvi put na našim prostorima za mala i srednja preduzeća u Republici Srpskoj, imala je odlične efekte na poslovno okruženje. Ove godine, zajedno sa Addiko bankom Sarajevo i Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), počinjemo Akademiju koja će novim učesnicima predstaviti još naprednija znanja, inovacije i neophodne vještine za uspješno prevazilaženje savremenih poslovnih izazova. Addiko je banka koja, pored partnerskog pristupa svim našim klijentima, posluje prema standardima koji su u skladu sa konceptima održivog razvoja u oblastima životne sredine, društvene odgovornosti i korporativnog upravljanja. Uvjeren sam da će i ovogodišnja Addiko akademija pružiti znanja koja doprinijeti rastu naših malih i srednjih preduzeća, a samim tim i cjelokupnog domaćeg tržišta“, zaključio je Srđan Kondić.

Formalni dio programa završen je obraćanjem predsjednika Uprave Addiko Bank Sarajevo, Jasmina Spahića.

„Jedan od strateških fokusa naše grupacije jesu upravo mala i srednja preduzeća. Snažan privredni sistem može donijeti prosperitet bilo kojoj državi, a u Bosni i Hercegovini postoji značajan potencijal za jačanje domaće privrede. Ipak, da bi bilo koje preduzeće napredovalo,

Naročito u vremenu kada je digitalna transformacija neminovna, inovacije su postale standard, a ESG principi značajno mijenjaju redovno poslovanje kompanija, unapređenja znanja i vještina ključnih osoba u firmama još više dobija na značaju. Addiko Bank će potpuno besplatno omogućiti edukacije iz ključnih domena modernog poslovanja, a posebno me raduje što će naš partner u ovom programu biti EBRD, te što ćemo i na ovaj način ojačati našu izuzetno uspješnu saradnju“, kazao je Spahić.

Učesnici će kroz kvalitetan edukativni program, organizovan od strane stručnih konsultanata i predavača, odabranih od strane Addiko banke i EBRD-a, pored oblasti Liderstva i komunikacije steći dodatna znanja iz oblasti „Razumijevanja finansijskih koncepata“, „Digitalne transformacije i razumijevanja ESG koncepta“, „Internog preduzetništva i inovacija u poslovanju“, a imaće priliku i da unaprijede svoje prezentacijske vještine. Akademija sadrži šest modula, i organizuje se u pet gradova Bosne i Hercegovine – Sarajevu, Banjaluci, Mostaru, Tuzli i Doboju.

Evropska banka za obnovu razvoj (EBRD) koja je akcionar Addiko grupacije kojoj pripadaju Addiko Banjaluka i Addiko Sarajevo, pored podrške realizaciji programa Addiko SME Akademija, odobrila je i kredit od tri miliona evra Addiko banci Sarajevo i pet miliona evra Addiko banci Banjaluka, za dalje kreditiranje malih i srednjih preduzeća u BiH.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()