Zdravstveni radnici u Srednjobosanskom kantonu potpisali kolektivni ugovor

Plaće zdravstvenih radnika od 1. jula rasti za 15 posto

17.07.2023. 15:20
  • Podijeli:
lice-pravde-ep-15-zdravstvo-1.jpg

Predstavnici dva sindikata i ministar zdravstva Srednjobosanskog kantona Anto Matić potpisali su danas u Travniku novi kolektivni ugovor za zaposlene u zdravstvu, kojim će plaće zdravstvenih radnika od 1. jula rasti za 15 posto.

"Nakon mjesec i po završili smo proces pregovaranja. Ovaj kolektivni sporazum će vrijediti do 1. jula iduće godine, a ukupna potrebna sredstva za povećanja predviđena sporazumom iznose 10 miliona KM. Dakle, satnica za sve zaposlene povećava se sa 2,6 na tri KM, što je u prijevodu povećanje 15-ak posto. Ove godine pregovore smo relativno brzo završili",  rekao je Matić.

Zadovoljstvo su izrazili i predstavnici sindikata.

Predsjednik Strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu SBK Armin Kukić kazao je kako je za zdravstvene radnike ovo najbolji kolektivni ugovor u posljednjih 10 godina.

"Sigurno je najbolji kolektivni ugovor koji smo potpisali posljednjih 10 i više godina. Brzi završetak pregovora obradovao je sve nas u pregovaračkom timu sindikata i što nisu kao dvije prethodne godine doveli do radnog spora",  rekao je Kukić.

Predsjednik Strukovnog sindikata liječnika medicine i stomatologije SBK Ivan Blažević kazao je kako je odljev kadra zasad zaustavljen.

"Do zaključivanja ovog sporazuma plaće zdravstvenih radnika u ovom kantonu bile su na osmom mjestu u FBiH. Egzodus liječnika iz ovog kantona nadam se da je sada zaustavljen. Svako raspisivanje specijalizacija u Zenici ili Sarajevu nas je koštalo liječnika, imali smo značajan odljev kadra. S novim ugovorom postali smo dovoljno konkuretni da zadržimo postojeći kadar i privučemo novi",  rekao je Blažević.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()