Zatvor verbalnim delinkventima!?

Hoće li novinarski pogled na svijet postati zamućen?

07.02.2023. 20:14
  • Podijeli:

Najavljena kriminalizacija klevete u Republici Srpskoj, uskoro bi mogla postati realnost. 

Dok stoji na pragu parlamenta RS i čeka da stupi na snagu kroz donošenje zakona po hitnoj proceduri, izaziva bojazan i ogorčenost javnosti. 

Šta nacrt Zakona donosi - još uvijek nije poznato, ali ako je suditi po onome što se da naslutiti, mogli bismo se vratiti nekoliko decenija unazad.

 Iz tog razloga, novinari dižu svoj glas.

Pravda za izgovorenu laž ili nepravda za izgovorenu istinu? 

Na vagi realnosti, čini se, prevagnuće ovo drugo. 

Sadašnji Zakon o zaštiti od klevete, donesen prije više od dvije decenije, predviđa parnični postupak i naknadu štete, dok bi uvođenje klevete u Krivični zakonik, značilo mogućnost zatvorske kazne. 

Novinari, prvi na udaru.

"Ako uzmemo u obzir to da se proširuje broj krivičnih djela protiv ustavnog poretka, a sa kriminalizacijom klevete i Zakonom o zabrani širenja lažnih vijesti, stvara se isprepletena mreža, kroz koju će teško da se probije bilo kakva istina u RS, a vjerovatno to i jeste krajnji cilj", tvrdi novinar, Siniša Vukelić.

Prema podacima Udruženja "BH novinari", u toku je više od tri stotine aktivnih tužbi protiv novinara za klevetu. A kriminalizacija klevete bi donijela sa sobom pun kofer novih, negativnih uticaja na rad medija.

"Dvostruko će biti kažnjavati novinari u RS, u odnosu na novinare u FBiH. Sloboda izražavanja će se tretirati kao kriminal, a ne kao osnovno ljudsko pravo. Nivo dostignutih sloboda u BiH, koji je kreiran i u Zakonu o zaštiti od klevete, spušta na niži stepen", naglašava generalni sekretar Udruženja BH novinari, Borka Rudić.

S obzirom na da se politika smjestila u svaku poru našeg društva, prirodno je da su političari svakodnevna tema novinarstva. I upravo bi ovakav udar na slobodu izražavanja, prema riječima Rudićeve, značio da će oni, ubuduće, biti oslobođeni kritike. 

U prilog im, kaže, ide i pravosudna praksa, koja, bar do sada, nije bila naklonjena novinarima.

I dok većina političara kriminalizaciju klevete predstavlja kao put ka časnijem novinarstvu, novinari to vide ovako...

"Kako je ono išlo u filmu 'Balkanski špijun'? Đuro će da te tuče, pa da ti oprosti. Ne mogu se sada sjetiti tačnog citata, ali nema veze. Dakle, političari će pomoći novinarima budu bolji. Jako dobro, jako lijepo. Političari neka prate evropske direktive i preporuke, neka prate medijske stručnjake i preporuke stručnjaka kako osigurati sigurne uslove rada za slobodno, nezavisno i pošteno novinarstvo. To će pomoći novinarima, društvu i građanima", kategorična je novinarka, Maja Sever.

Za novinarstvo se kaže da je pogled u svijet. Ne bi bilo dobro da taj pogled postane zamućen.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()