Zašto je vršnjačko nasilje u obrazovnim institucijama u RS postalo svakodnevnica!?

Za pozitivne promjene u društvu potrebna je sinergija

14.12.2023. 22:15
  • Podijeli:

Vršnjačko nasilje u vaspitno-obrazovnim ustanovama u Republici Srpskoj, prisutno je gotovo svakodnevno.

 To je pokazalo i istraživanje u kojem je u protekla tri mjeseca učestvovalo 5 hiljada i 700 srednjoškolaca.

 Rezultati, kažu nadležni, poražavajući, poručujući da je stvarna situcija mnogo gora.

Deset odsto srednjoškolaca u Republici Srpskoj, od 5.700 ispitanih, izjasnilo se da su bili žrtve vršnjačkog nasilja, a 20 odsto je navelo da su bili žrtve tokom školovanja.

"A čak 40% je reklo da poznaju nekoga ko je bio žrtva vršnjačkog nasilja", kazala je Gordana Rajić, Ombudsman za djecu RS.

Najzastupljenije je verbalno nasilje i socijalna isključenost, a učenici su navodili da se to najčešće dešava u učionici.

"To znači da je neko od predstavnika škole prisutan za vrijeme jednog takvog nasilja, stvar je samo kako će odreagovati na to, da li će jedno takvo nasilje prepoznati ili će zatvoriti oči", smatra Rajićeva.

"Preko 40% momaka koji su učestvovali u ovom istraživanju smatraju da ošamariti djevojku nije forma nasilja kako oni to čestu kažu, ako ona to zasluži", dodao je Srđan Ostojić, izvršni direktor Instituta "Perpetuum mobile" Banjaluka.

Zaslužio ga nije niko, ali nasilje moramo prijaviti. Upravo to je cilj projekta "Proba vršnjačkog nasilja", kojim učenici srednjih škola ukazuju na značaj pričanja i prevencije nasilja.

"Mi smo sertifikovali 16 srednjoškolaca kao ambasadore vršnjačkog nenasilja, oni su dobili određena znanja i vještine kako da prepoznaju nasilje i kako da kreiraju javnu kampanju. Zatim su bili podijeljeni i realizovali su svoje kampanje a jedna od njih je šok telefon", objašnjava Srđan Jelisić, projekt koordinator u Institutu "Perpetuum mobile" Banjaluka.

"Da pokažemo ljudima da sam taj mentalitet da stanu po strani i da budu razmišljanja da nije njihovo da se miješaju, samim tim činom to ih stavlja na stranu nasilnika i nikako ne pomaže žrtvi", kazala je učenica, Sofija Šugić.

Zato, smatraju današnji sagovornici, da bi se došlo do pozitivnih promjena u društvu treba djelovati sinergijski.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()