Zanatlije i obrtnici imaju razlog za brigu: Cijene rastu, a zarada stoji

Zakonske regulative “omča oko vrata”

24.03.2023. 09:00
  • Podijeli:
zanatlije-03.jpg

Obrtnici, zanatlije i mali poduzetnici u Bosni i Hercegovini imaju razlog da budu zabrinuti, s obzirom na to da su cijene porasle i sve je skuplje, tako su i njihove usluge poskupile.

Iako zarađuju više novca, to ne “puni njihovu kasu” dovoljno da bi izdržali ulazak u PDV sistem.

Zakonske regulative su im postavile “omču oko vrata”.

Povećane su obaveze za doprinose, ali  se ne povećava zakonski prag za (ne)ulazak u PDV sistem.

On od 2005. godine postoji na nivou Bosne i Hercegovina kao Zakon na dodatnu vrijednost i nalaže da je svako lice čiji oporezivi promet dobrima i uslugama prelazi ili je vjerovatno da će preći prag od 50.000 KM dužno da se registruje kao porezni obveznik.

Mali obrtnici, pogotovo zanatlije, danas se nalaze pred više dilema. Nastaviti sa radom kao do sada ili jednostavno napustiti posao koji najbolje rade?

Naser Idrizagić, predsjednik Udruženja obrtnika i zanatlija Kantona Sarajevo i član Upravnog odbora Obrtnika i zanatlija Federacije BiH za portal  UNA kaže da su oni već imali vrlo koristan sastanak u Laktašima o tome na koji način se izboriti s ovim problemom.

“Na sastanku su bili i predsjednik Milorad Dodik, predstavnici NS RS, Privredne komore RS, ozbiljan jedan sastanak, Žana Arsić je bila organizator i mi smo tu čuli zaista nekoliko korisnih informacija. Jasno nam je da u narednom periodu može doći do problema, upravo zog poskupljenja. Lakše se dolazi do praga od 50.000 KM i onda ulazite u PDV sistem i tu su problemi”, kaže Idrizagić.

Dodaje da je to poseban problem za zanatlije koji su uglavnom samozaposleni ili imaju jedno, dvoje zaposlenih.

“To su mala preduzeća, tako da smo se složili da tražimo pomoć. Imaćemo sjednicu Upravnog odbora Obrtničke komore na federalnom nivou i pripremamo se da nastupimo prema federalnim vlastima i tražimo da se taj prag podigne. U Republici Srpskoj, odnosno na tom sastanku iznijet je prijedlog da taj prag bude 100.000 KM. Mislim da je to, možda puno, ali da idemo sada da gornja granica bude 100 hiljada KM, a donja 80 hiljada KM. Ne znam da će oni baš odmah prihvatiti 100 hiljada”, kaže Idrizagić, te dodaje da će zbog praznika sastanak biti krajem aprila.

Na pitanje šta će se desiti ukoliko dogovora ne bude, Idrizagić kaže da o tome ne želi ni razmišljati, ali da bi to svakako bio kraj za veliki broj  malih zanata.

"Ima u našoj branši i onih koji su u PDV sistemu, ali ti uglavno mrade sa Vladom i ambasadama, pa imaju promet veći od 50.000 KM, ali većina ne bih izdržala ulazak u PDV sistem", ističe Idrizagić.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()