Zakon o femicidu u BiH: Umjesto da se korača unaprijed, mi idemo unazad

Zakona nema, nema pravovremene reakcije institucija

21.05.2024. 20:10
  • Podijeli:

Zakona nema, nema pravovremene reakcije institucija, nema zajedničke društva... 

Dok svega toga nema, sve češće svjedočimo ubistvima žena, a u posljednjem slučaju u Tuzli ubijena su i djeca ubijene žene. Jedne porodice nema, je li došlo vrijeme da se konačno uhvatimo u koštac sa problemom, i društvo a i vlast.

"Tijela su pronađena u stanu koja su u vlasništvu ovog bračnog para međutim samoubistvo koje je počinio otac i suprug sa druge zgrade u naselju Stupine", kaže Admir Arnautović, portparol Tužilaštva tuzlanskog kantona.

I opet oglašavanje iz Tužilaštva tuzlanskog kantona povodom femicida. Ovaj put, ubijena su I djeca. . Dok vještačenje još traje, na današnjoj pres konferenciji Vlade tuzlanskog kantona ni riječi o femicidu, niti o ovom tragičnom događaju.

"Jednostavno vlast ne smatra to problemom, oni su zaštićeni, sebe su zaštitili a ko nije zaštićen neka se zaštićuje kako umije i zna. Eto to je to zadovoljavajuće koje bih ja stvila podrugljivo i pod znacima navoda, nimalo ono nije zadovoljavajuće. Od teškog zločina koji se desio u Gradačcu koji se dogodio 11. avgusta, svaki mjesec je bilo po jedno ubistvo na nivou kantona", kaže Mir Vilušić, aktivistica za ljudska prava pri Udruženju “HO Horizonti” iz Tuzle.

Umjesto da se korača naprijed, mi idemo korak unazad. Femicid kao termin trebalo je da bude ugrađen u novu verziju Zakona o zaštiti od nasilja u porodici i nasilja prema ženama u RS. Međutim nakon protivljenja nekoliko udruženja, nacrt zakona je povučen iz procedure. To se desilo osmog maja, a sedam dana poslije desio se prvi femicid u Republici Srpskoj, u blizini Foče kada je muškarac ubio suprugu, pa onda presudio sebi.

"Mi smo u Federaciji uzimali RS kao pozitivan primjer, jer su stvarno iskorak napravili i sad je i to sve zaustavljeno.
Ja mislim da je to samo zbog manipulacije glasačkim tijelom da im se dodvore, evo mi vas poslušali, a što će to životom platiti nekoliko žena to nikome nije u interesu", ističe Jadranka Miličević, direktorica Fondacije CURE.

"Dok se u javnosti vodi politika da li je femicid udar na tradicionalnu porodicu i na jezik, iza zatvorenih vrata se dešavaju monstruozni zločini širom naše države, povećan je broj femicida od početka godine nam pokazuje da je veoma važno da se donese zakon kojim će se femicid definisati kao umišljajno ubistvo žene učinjeno od strane muškarca", kaže Izabela Marković, autorka prvog stručnog rada na temu femicida u BiH.

Pored zakona, nedostaje i pravovremena reakcija institucija. To najbolje pokazuje tuzlanski kanton.

"Ono što smatram najvažnijim jeste da se sada kao cjelokupno društvo naše države zapitamo kuda mi to idemo i da radimo na tome da se zaustavi negativan trend ubistava žena jer je to ono što nam treba biti zajednički cilj", kaže Marković.

Zajednički cilj bi trebali imati, ali u stvarnosti stvari drugačije stoje. Iztostala je reakcija nadležnih ali, čini se, i cijelog društva.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()