Tako bar izgleda: Zašto svi olako shvataju posao policajca?

Policijski posao se olako shvata

12.02.2024. 21:18
  • Podijeli:

"Zadnji ljekarski pregled kojem sam ja prisustvovao rađen je 1993 godine, kaže Dževad Koroman,  direktor Uprave policije MUP-a TK.

Policijski posao se olako shvata - tako bar izgleda. U tuzlanskom kantonu policija više od trideset godina nije radila ljekarski pregled.

"Nevjerovatno je i nepojmljivo da se desi jedan ovakav propust da 30 godina policijski službenici ne odu na sistematski pregled. U civilizovanim zemljama na svaka dva mjeseca radi psiholog jer je to jedno od najstresnijih zanimanja. Konstantno su izloženi traumatskim iskustvima. Vi i ja možda nikada nećemo vidjeti silovanu ženu, možda nikada nećemo vidjeti neko ubistvo, neki leš, neko tijelo. Oni se sa tim konstantno susreću", kaže Slađana Đaković, siholog.

Sistematski pregledi, koji se radi prilikom prijema službenika u radni odnos - definitivno nije dovoljan.

"Ko nije nikada nikome stavio lisice na ruke, ko se nije susreo sa pravim kriminalcem, on ne zna koliko je teško raditi u policijskoj službi. Mogu samo da vam kažem da je policijski posao jako težak, jako stresan, jako složen koji nosi sve nedaće koji ovaj sistem izbacuje na površinu a s kojim jedan policijski službenik treba da se iznese", ističe Viktor Ćatić,  policijski službenik i predsjednik Sindikata policijskih službenika, državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo.

Upravo jedan od zahtjeva, na protestu prije 3 godine, bio je da im se omoguće redovni ljekarski pregledi - ali uzalid.

"Sve su se vlasti oglušile na naša traženja. Kolektivni ugovori ne postoje, evo jedini u svijetu. Zaposleni nemaju čak ni osiguranje u slučaju nesreće. Tako da alarmantno je stanje, mora doći do pregovora kako tako", kaže Dragan Krvavac,  predsjednik Saveza sindikata policijskih organa u BiH.

U BiH ljudi imaju averziju prema policiji, ne shvataju da policija radi u službi građana. Zbog toga su vrlo često izloženi omalovažavanju.

"Ja sam radila sa policijom i negdje sam primjetila da oni svi žive neke teške živote. Oni su svi kreditno zaduženi, te njihove porodice vrlo često trpe zbog njihovog posla takvog kakav jeste, jer oni ne mogu da se oslobode tog stresa i donose taj stres kući. Ne samo sistematski pregled, potrebno je da svaka stanica ima psihologa", kaže Slađana Đaković, psiholog.

Trebalo bi, ali nema. Da li će biti - ne znamo. Znamo li bar ko je za to odgovoran?

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()