Za četvrtinu više u odnosu na godinu ranije: IRB za stambene kredite plasirao 62 miliona maraka

Višemilionska sredstva putem šest kreditnih linija IRB je lani odobrio i domaćoj privredi te jedinicama lokalne samouprave

02.02.2024. 07:46
  • Podijeli:
stan, apartman, pokućstvo - profimedia-65aba21330293.webp Foto: Profimedia

Za kupovinu kuće ili stana Investiciono-razvojna banka (IRB) Republike Srpske plasirala je lani stanovništvu 62,26 miliona KM kreditnih sredstava, što je za oko 24 odsto više novca u odnosu na godinu ranije, a stručnjaci navode da je rast zajmova još jedan od pokazatelja velike potražnje na tržištu nekretnina.

U IRB-u RS navode za “Glas” da su tokom prošle godine putem fondova kojima upravljaju odobrili 567 stambenih kredita, dok je u 2022. godini građanima za obezbjeđivanje krova nad glavom odobreno 500 kredita na ukupan iznos od 50,32 miliona maraka.

Višemilionska sredstva putem šest kreditnih linija IRB je lani odobrio i domaćoj privredi te jedinicama lokalne samouprave.

- Ukupan iznos plasiranih sredstava je 77,13 miliona KM, s tim da su privredi odobrena 273 kredita, a lokalnoj upravi dva. Za početne poslovne aktivnosti odobrena su četiri kredita na ukupan iznos od 610.000 KM. Za mikrobiznise u poljoprivredi otišla su 8,32 miliona maraka za 197 korisnika, a preduzetnicima i preduzećima pozajmljeno je 59,77 miliona na osnovu 63 zahtjeva, dok je po kreditnoj liniji za poljoprivredu plasirano 3,15 miliona maraka za tri korisnika - rekli su u IRB-u i dodali da je na ime kredita za podršku i oporavak mikro, malih i srednjih preduzeća koja se finansiraju kroz projekat Svjetske banke odobreno 2,58 miliona KM i to za šest korisnika.

U IRB-u navode da svi finansijski posrednici, odnosno komercijalne banke, sa kojima imaju zaključene ugovore o poslovno-tehničkoj saradnji, a putem kojih se po kreditnim linijama plasiraju krediti krajnjim korisnicima, uredno izmiruju svoje obaveze po plasiranim zajmovima.

- Očekujemo da dobit IRB-a RS za prošlu godinu bude rekordna, ali detaljne informacije ćemo imati nakon što bude završen izvještaj koji je trenutno u fazi izrade - naglasili su u IRB-u.

Osim konstantne podrške privredi i stanovništvu Srpske, što je ujedno i osnovna djelatnost, IRB u narednom periodu planira i nastavak promocije potencijala Republike Srpske stranim investitorima.

- Nakon uspješno organizovanog prvog Invest foruma u Banjaluci u septembru prošle godine javila se potreba za organizacijom investicionih foruma u zemljama u kojima su institucije i privrednici pokazali veliko interesovanje za ulaganje u našu zemlju. Za sada je u pitanju šest zemalja, gdje će forumi biti jednodnevnog karaktera i na kojima ćemo predstaviti aktuelne projekte Vlade RS koji mogu biti interesantni međunarodnim privrednicima - istakli su u IRB-u dodavši da će na forumima biti predstavljene i mogućnosti ulaganja u poslovne zone lokalnih zajednica, kao i predstavljanje kompanija iz Srpske.

Vlasnik banjalučke agencije za nekretnine “Senzor” Manojlo Popović istakao je za “Glas” da je razlog većeg broja odobrenih kredita u direktnoj vezi sa rastom potražnje za stanovima.

- Na tržištu vlada velika ponuda nekretnina, kao i velika potražnja koja uopšte ne opada. Takođe, nekretnine su skuplje pa je ljudima trebao i veći budžet - kazao je Popović.

Limit

Investiciono-razvojna banka RS u saradnji sa Vladom Srpske početkom prošle godine podigla je maksimalan limit za stambene kredite sa 150.000 KM na 170.000 KM po korisniku uzimajući u obzir rast cijena, naročito nekretnina na globalnom nivou.

- Ponovo ćemo razmotriti povećanje limita čim se za to ukaže prilika, jer mislimo da je stanovništvu, a naročito mladim ljudima potrebno omogućiti da svoju budućnost grade u Republici Srpskoj - rekli su u banci.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()