VSTS podržao sudiju Branka Perića

VSTS podsjeća javnost da sudije mogu donositi odluke isključivo na osnovu dokaza koji su im predočeni

25.11.2022. 17:12
  • Podijeli:
Branko_peric_foto_VSTV-1669288703792.webp Foto: VSTV

Visoki sudski i tužilački savjet /VSTS/ BiH uputio je podršku sudiji Suda BiH Branku Periću nakon napada koji su uslijedili na njega poslije donošenja prvostepene presude u predmetu "Zijad Mutap i drugi".

Iz VSTS-a su saopštili da vjeruju da je Perić, koji je i predsjedavajući sudskog vijeća u predmetu "Zijad Mutap i drugi", prvostepenu presudu donio profesionalno, u duhu funkcije koju obavlja, zajedno sa još dvoje kolega sudija.

"U ovom kontekstu, široku javnost podsjećamo da sudije mogu donositi odluke isključivo na osnovu dokaza koji su im predočeni, a da svaka pretpostavka na sudu mora biti potkrijepljena nedvosmislenim dokazima, jer je to suština prava i pravne države", navodi se u saopštenju VSTS-a.

Iz VSTS-a napominju da političari trebaju biti posebno uzdržani u kritikovanju tužilačkih i sudskih odluka, te ukazuju da su, nažalost, i u konkretnom slučaju svjedočili "brutalnim, krajnje neodmjerenim riječima upućenim kako pravosuđu na nivou BiH, tako i sudiji Periću".

"Zato ih pozivamo na političku zrelost koja se ogleda u poštovanju institucija sistema i njihovih odluka onda kada one nisu politički ili generalno popularne, ali zasigurno jesu zasnovane na zakonu i Ustavu BiH", napominje se u saopštenju i dodaje da su na osnovu informacija koje su čuli posredstvom medija uvjereni da su tužioci Tužilaštva BiH, u okviru svoje nadležnosti, imali najbolje namjere u navedenom predmetu.

Iz VSTS-a podsjećaju da su sudije nezavisne u postupanju i donošenju odluka, te sude i presuđuju na osnovu Ustava i zakona, a svoja pravna shvatanja i utvrđeno činjenično stanje dužni su objasniti isključivo u obrazloženju odluke.

U saopštenju se ističe da ishode sudskih postupaka sudije ne mogu i ne smiju prilagođavati očekivanjima i shvatanjima zakonodavne i izvršne vlasti, a u konkretnom slučaju, očekivanjima dijela medija i građana BiH, te da sudske odluke, za razliku od političkih, ne smiju i ne mogu biti popularne.

"One su utemeljene na Ustavu i zakonima i garantuju jednako pravo svakog građanina na pravično suđenje kao temeljnog postulata pravne države", naglašava se u saopštenju.

Iz VSTS-a poručuju da javnost ima pravo na konstruktivnu kritiku, ali neuravnotežene kritike koje upućuju političari mogu dodatno i nepotrebno ugroziti povjerenje javnosti u pravosuđe ili podsticati nepoštovanje sudskih odluka i demokratske podjele vlasti.

Sud BiH oslobodio je juče Zijada Mutapa, Alisu Ramić, Josipa Barića, Hasana Dupovca i Muamera Ožegovića krivice da su učestvovali u prikrivanju dokaza o načinu na koji je DŽenan Memić 8. februara 2016. godine zadobio teške povrede od kojih je kasnije i preminuo.

Vijeće Suda BiH kojim je predsjedavao Branko Perić prvostepenom presudom oslobodilo je sve optužene, uz obrazloženje da Tužilaštvo nije dokazalo navode iz optužnice.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()