Vratiti mjerenja gledanosti u zakonske okvire

Do sada je agencija za mjerenje gledanosti sama sebi verifikovala preciznost uređaja

30.05.2024. 08:08
  • Podijeli:
tv-televizija-daljinski-pixabay.jpg

Podaci jedine agencije u BiH koja se proteklih 10 godina bavila mjerenjem gledanosti TV stanica uzimani su selektivno. Zbog takvih sumnji u izvještaje AM-a o gledanosti upite je upućivala K3 televizija.

Objašnjenje i dokaze, međutim, rukovodstvo K3 nikada nije dobilo, kaže direktor te televizije Branko Dakić.

- Pogotovo ako u tom trenutku idu naše novosti u 22 sata za koje pouzdano znamo da imaju jako dobru gledanost. Pisali smo im upite, međutim, naši upiti su ostali bez odgovora uz obrazloženje da ne vide razloga zašto bi agencija bilo šta radila protiv televizije. Smatram da je to bila jedna od stvari za koje smo se imali pravo žaliti - kaže Dakić.

Sve to upućuje je na pitanje kojim medijskim kućama se inkasirao novac na bazi isključivo tih izvještaja

To što je AM sama sebi verifikovala preciznost uređaja, trebalo bi da se promijeni novim pravilnikom koji će provjeru vratiti u zakonske okvire. Sumnje naročito podgrijava činjenica da primjenu takvog pravilnika žele da ukinu upravo medijske kuće kojima je po spornim izvještajima pripadao veći dio marketinškog kolača, ali i političari kojima su odgovarale njihove uređivačke politike.

- Mnogima je očito u proteklom periodu odgovarao metež i odgovaralo da neko mjeri na način koji neko očekuje. Ne možete vi mjeriti na način da dobijete očekivane rezultate, nego trebate da mjerite da dobijete stvarne rezultate. Imajući na umu da su se neki političari uznemirili, pa i neke medijske kuće, izgleda da mnogima taj ispravan pristup ne odgovara - naglašava Snježana Novaković Bursać, delegat u Domu naroda PS BiH.

Trenutno, niko u BiH nema odgovarajući sertifikat o odobrenju mjerenja, piše ATV. Za sve bi, tvrde stručnjaci, trebalo poštovati ovlašćenja Instituta za metrologiju da propisuje uređaje i standarde koji se koriste za mjerenje.

Preciznost, tačnost, istinitost mjerenja su ključni elementi koje Institut treba da nadzire.

- Institut za mjeriteljstvo je stručno tijelo za pružanje stručne pomoći i za standarde. Ukoliko su standardi prekršeni, ukoliko je došlo do spora između naručioca i izvršioca usluga, može Institut da reaguje sa argumentima da je izvršilac usluga radio nestručno, pristrasno, namjerno, neobjektivno i tako dalje - kaže Radomir Nešković, profesor na Fakultetu političkih nauka UNIBL-a.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()