Vodostaj Une i Sane opada: Proglašeno stanje prirodne nesreće

Svima kojima su ove poplave donijele glavobolju i trošak neka se naoružaju strpljenjem

13.12.2022. 10:54
  • Podijeli:
Prijedor Poplave1_UNA-63970ae269579.webp Foto: UNA

Prestankom padavina u gradovima i općinama Unsko-sanskog kantona stanje se postupno stabilizira.

Rijeke Korana i Mutnica poplavile su poljoprivredna zemljišta u Cazinu ali puno više problema prouzročili su bujični potoci i pristupni kanali koji nisu mogli primiti goleme količine vode.

Svaki put kad su jače padavine, naselja Tržac i Tržačka Raštela suočavaju se s poplavama pa je tako bilo i tokom ovog vikenda. Otežan je bio promet na regionalnim i magistralnim cestama a poplavljeno je i nekoliko stambenih objekata.

U Sanskom Mostu rijeke, rječice i potoci vratili su se u svoja korita. 

Nadležni moraju snimiti stanje i utvrditi štetu

Nadležni sada moraju snimiti stanje i utvrditi štetu koje su uzrokovale poplave. Štete su goleme i na objektima, poljoprivrednim zemljištima i preduzećima. Sanski Most je jedna od tri krajiške općine u kojoj je proglašeno stanje elementarne nepogode.

"Kritično je bilo od Sanskoga Mosta do Lušci Palanke, dakako, uključujući i Stari Majdan i Novo naselje. Sva ta područja su bila vrlo kritična. Negdje manje, negdje više ali u svakom slučaju su kritična. Posebno, uži dio grada u kojem je došlo do izlijevanja Blihe u Zdenu a Zdena se proširila u samo središte grada", kaže Said Ramić iz Oćinskoga štaba Civilne zaštite Sanski Most.

Proteklih dana situacija je bila ozbiljna i na širem području Bužima. Prestankom padavina i Bužimljani su odahnuli jer su se vode povukle u svoja korita. Cestovni prilazi Bužimu bili su otežani ili u potpunosti prekinuti. Najgora situacija u Bosanskom Petrovcu bila je u subotu na nedjelju.

"Poplavljeno je nekoliko stambenih objekata te jedan dio industrijske zone. U 24 sata u Bosanskom Petrovcu je palo 120 litara vode po kvadratnom metru što nije niti mjesečni prosjek u godini dana", kazao je Mahmut Jukić, načelnik Općine Bosanski Petrovac.

Općinskoj u pomoć su pristigli pripadnici Kantonalne uprave Civilne zaštite prilikom ispumpavanja vode iz objekata. I u ostalim općinama stanje se stabiliziralo.

Stanje elementarne nepogode proglašeno u Sanskom Mostu, Bihaću i Bosanskoj Krupi

Zbog razmjera poplava i pričinjene materijalne štete u Bosanskoj Krupi je proglašeno stanje elementarne nepogode. Una i Krušnica uz mnoge pritoke i potoke poplavile su brojne stambene i pomoćne objekte. Goleme materijalne štete bilježe se već sad kada su pitanju ugostiteljski objekti, a u nekoliko škola obustavljena je nastava. Bosanska Krupa je jedan dan bila odsječena od Bihaća, jer je magistralna cesta u Kostelima bila obustavljena za saobraćaj. Ono što ohrabruje je da vodostaj opada, ali to ne znači puno onima koji su izgubili sve što su tokom života izgradili.

Pravo stanje na terenu tek će se ukazati kad se voda povuče, građani prijave a nadležne službe popišu nastale štete.

Proglašenjem stanja prirodne nesreće Grad je aktivirao sredstva u te svrhe no ona neće biti dostatna. Za pomoć su se već obratili Vladi Unsko-sanskog kantona.

Svima kojima su ove poplave donijele glavobolju i trošak neka se naoružaju strpljenjem. Ono će im trebati da izdrže dugotrajnu birokratsku proceduru i prikupljanje silne dokumentacije, a prva adresa bit će im Gradska uprava. Premda je sada bitno da se voda povlači, ono što će uslijediti neće biti nimalo ohrabrujuće.

Valja sanirati i popravljati a zima je na pragu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()