Vjerujete li inspekciji ili svojim očima: Iz RS tvrde da Neretva nije zamućena i da je voda izuzetno čista

Nadležni inspektori su obišli radove na gradilištu za buduću hidroelektranu Ulog i zaključili da ta elektrana ne narušava vodotok Neretve

24.10.2023. 18:39
  • Podijeli:
neretva_screenshot 1-651d53d955b62.webp Foto: Screenshot

Nakon što je Centar za životnu sredinu 28. septembra poslao hitan dopis Upravi za inspekcijske poslove Republike Srpske, a vezano za zamućenje vode i pomor ribe u rijeci Neretvi nizvodno od gradilišta hidroelektrane Ulog, inspekcija je 16. oktobra izašla na teren i krajem prošle sedmice odgovorila na dopis konstatacijom da u rijeci nema nikakvog zagađenja, te da su i voda i riblji svijet u dobrom stanju.

Podsjećamo, mnoga udruženja, ali i lokalno stanovništvo, kao i mjesne zajednice su ukazivale na alarmantno stanje rijeke i problem zagađenja vode, te objavljivale sadržaj koji je jasno ukazivao na ekološku katastrofu i stanje koje dugo nije zabilježeno u gornjem toku Neretve.

Međutim, nadležni inspektorat koji se na hitan zahtjev za izlaskom na teren oglasio nakon nekoliko sedmica, konstatirao je da je s Neretvom sve u redu, tačnije da „vodotok nije zamućen i da je voda izuzetne čistoće“.

Dodatno, nadležni inspektori su obišli radove na gradilištu za buduću hidroelektranu Ulog i zaključili da ta elektrana ne narušava vodotok Neretve i da uredno i u skladu sa svim dozvolama obavlja svoje građevinske radove.

“Porazna je činjenica da je po upućivanju dopisa inspekcijskim organima za ovako hitan slučaj trebalo 20 dana za odgovor, ali i izlazak na teren. Posebno je porazno što se u svojim konstatacijma na kvalitet vode, vodni inspektor oslanja na metodu vizualnog pregleda vodotoka“, izjavio je Vladimir Topić iz Centra za životnu sredinu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()