Vitezovi i viteške dame okupljaju se u Banjaluci!

Tvrđava Kastel, od 2. do 4. juna

30.05.2023. 11:32
  • Podijeli:
Viteški festival Kastrum4-6475c1b9de5fd.webp Foto: Ustupljena fotografija

Na banjalučkoj Tvrđavi Kastel u periodu od 2. do 4. juna, po šesti put se okupljaju vitezovi i viteške dame.

"Pozivamo i vas da nam se pridružite i da budete dio ove priče, te da u savremeni svijet unesete dio tradicije, istorije i kulture davnih vremena", poručio je organizator Viteškog festivala Kastrum - Viteški red Čuvari koplja Svetog Georgija iz Banjaluke.

Kako su naveli, festival se održava uz podršku bratskog viteškog reda Viteški red Beli Orlovi iz Beograda.

Pored, već tradicionalnog defilea od Hrama Hrista Spasitelja do Tvrđave Kastel, koji se održava 2. juna sa početkom u 18 časova, u Kamenoj kući na Kastelu organizuje se i izložba faksimila „Miroslavljevo jevanđelje“, „Vukanovo jevanđelje“, Dablinsko četvoro jevanđelje“, „Povelja osnivanja Hilandara“, „Povelja Kulina Bana“, odore iz serije „Nemanjići – rađanje kraljevine – srednji stalež“, ali i izložba eksponata vezanih za srednji vijek Muzeja Republike Srpske.

Svečano otvaranje izložbe je u srijedu, 31. maja, a za sve posjetioce će biti otvorena do 8. juna.

Koncert Etno grupe Iva je predviđen nakon defilea, u petak, 2. juna, na ljetnoj pozornici Tvrđave Kastel.

Svrha Kastruma je promocija srednjevjekovne evropske i srpske istorije, tradicije i bogatog kulturnog nasljeđa, sa fokusom na viteštvo i kreiranje turističke manifestacije bazirane na kulturno istorijskom nasljeđu. 

„Kastrum 2023“ će okupiti oko 200 učesnika (izvođača) iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Mađarske, Češke, Slovačke i Poljske, koji će se predstaviti kroz demonstracije evropskih srednjevjekovnih borilačkih vještina i Viteško selo - autentične viteške šatore, te kroz srednjevjekovnu odjeću, obuću, oklope, oružje i oruđe. 

"Projekat je namijenjen široj publici, te je program festivala koncipiran tako da za različite ciljne grupa imamo različite sadržaje. Poseba pažnja je posvećena djeci i omladini, kao način da ih se animira i zainteresuje za kulturno-istorijsko naslijeđe. Manifestacija je turističko-edukativno-zabavnog karaktera, te je direktna korist za posjetioce mogućnost da naše srednjevjekovno kulturno-istorijsko naslijeđe dožive iz prve ruke na zabavan, interaktivan i edukativan način. Pored publike, korisnici festivala su i učesnici festivala (partneri u realizaciji): izvođači, umjetnici, zanatlije i institucije kulture kojima je festival prilika da predstave i popularišu svoj rad i proizvode širokom auditorijumu", ističu organizatori.

Festival obuhvata sajam zanata i rukotvorina, odnosno predstavljanje srednjevjekovne gastronomije (degustacije), demonstraciju zanata i vještina, te izlagače gotovih proizvoda poput domaćeg sira i kraft piva, tehnika obrade i predmeta od metala, drveta i kože, pa sve do nošnji, damskih i viteških odora, nakita i suvenira.

"Osim toga upriličiti ćemo prikaz vjenčanja kralja Stefana Dragutina i mađarske princeze Kataline Arpad, defile kroz centar grada, koncerte etno i renesansnih grupa i ansambala, i druge atraktivne i edukativne sadržaje za djecu i odrasle (poput radionica kaligrafije, tradicionalnih dječijijih igara, lutkarstva, izrade viteških rekvizita od kartona  i takmičenja u najboljim damskim i viteškim kostimima)", ističu organizatori. 

Osim što promoviše evropsko srednjevjekovno kulturno naslijeđe,, dodaju oni, festival kreira i promoviše lokalno autentičnu interpretaciju srednjevjekovnog života, te promoviše i prikazuje značajne događaje i ličnosti srpske nacionalne istorije. 

"U tom kontekstu festival doprinosi bogaćenju ljetnje turističke ponude u gradu Banja Luka, te je izuzetno atraktivan sadržaj za turiste, a posebno dijasporu. Pored toga slični festivali u okruženju su izuzetno dobro posjećeni od strane zaljubenika u viteške turnire i srednjevjekovne festivale iz svih krajeva svijeta", navodi se u saopštenju.

U subotu, 3. juna i nedjelju, 4. juna u sklopu viteškog sela na prostoru ispred Kamene kuće očekuje vas prikaz bohurt borbi, mačevanje, streličarstvo, jahanje konja, igraonice i radionice za djecu, srednjevjekovni sajam, srednjevjekovna umjetnost.

Kastrum je u subotu 3. juna za posjetioce otvoren od 10 do 18 časova, a u nedjelju od 10 do 15.30 časova.

Ulaz na Viteški festival Kastel u petak, 2. juna je za sve posjetioce besplatan, a u subotu i nedjelju je 5 KM.

Za sve dodatne informacije možete da kontaktirate saradnika za odnose s javnošću Vesnu Račić na broj 065/850-300.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()