"Veliki kašalj" se širi: Nadležni apluju na vakcinaciju djece

Najviše zaraženih je iz Banjaluke, Laktaša i Prijedora i riječ je o djeci koja idu u osnovnu školu

13.12.2023. 21:05
  • Podijeli:

Bilježe se novi slučajevi tzv. Velikog kašlja, u Republici Srpskoj. Do sada je potvrđen kod 16 osoba, uglavnom djeca školskog uzrasta.

Taj broj je sigurno mnogo veći jer se ljekarima javljaju samo teži slučajevi, rekao je Ranko Škrbić, predsjednik Savjeta za zdravlje RS.

Nadležni apeluju na roditelje da svoju djecu redovno vakcinišu svim vakcinama propisanim kalendarom redovne imunizacije, kako posljedice po djecu ne bi bile kobne.

Najviše zaraženih je iz Banjaluke, Laktaša i Prijedora i riječ je o djeci koja idu u osnovnu školu. Zaražena djeca nisu u potpunosti vakcinisana kako je to predviđeno kalendarom vakcinacije.

„Problem nisu velika djeca, odnosno odrasli koji mogu da kašlju i koji te simtpome mogu istrpiti. Problem mogu biti mala djeca koja imaju nekoliko mjeseci koji ako se zaraze takvu vrstu kašlja i produktivnog sekreta koji se javlja u bronhima ne mogu da iskašlju, što nerijetko može postati fatalno“, objašnjava Ranko Škrbić, predsjednik Savjeta za zdravlje Republike Srpske.

Najopasniji je za malu djecu, ali od velikog kašlja mogu oboljeti svi.

„Starije osobe, što su starije, to je njihov rizik kad dobiju veliki kašalj manji. Naš imunitet koji smo stekli vremenom može izblijediti i može se desiti da dobijemo veliki kašalj ali on će biti u nekoj formi koju čak nećemo ni prepoznati da je veliki kašalj, najbolje što možemo uraditi je prevencija", dodala je Jaćimovićeva.

Iako je procenat vakcinacije znatno smanjen posljednjih godina na svega 69%, roditelji sa kojima smo ragovarali redovno vakcinišu svoju djecu.

„On je primao sve vakcine koje su bile za njegov uzrast, do škole nema ništa više ni jednu, kad svi vakcinišu, i mi smo“.

„Vakcinisani su i jedan i drugi po redovnom vakcinalnom programu, s obzirom da sam ja zdravstveni radnik, tako da apsolutno vjerujem u vakcinu i naravno da sam vakcinisao svoju djecu“.

„Podržavam to i mislim da svi roditelji treba da odvedu svoju djecu na te redovne vakcine“.

„Vakcine su nešto u šta sam oduvijek poštovao, uvijek sam pristalica toga da se to uradi kako treba.“

Petovalentna vakcina protiv velikog kašlja, prima se sa napunjenih godinu dana, druga doza sa 18 mjeseci, a od 2019. godine i treća doza pred upis u osnovnu školu. Sve tri primljene doze pružaju 90% zaštitu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()