Velike ideje: Mlade studentice iz Sarajeva osmislile pametni štap za slijepe osobe

Više detalja donosi Maja Popović.

23.06.2024. 19:30
  • Podijeli:

Slijepe i slabovidne osobe svakoga dana se suočavaju sa poteškoćama, najviše u kretanju. Bijeli štap nije dovoljan, pretežno je neophodna i pratnja člana porodice ili prijatelja. 

Tri mlade inovatorke iz Sarajeva su odlučile to da promjene. udružile su snage i zajedno smislile ideju za aplikaciju "Be My Step", koja pretvara obični bijeli štap u pametnog pomagača za slijepe i slabovide osobe.

Ovo je zvuk koji signalizira da se ispred slijepe osobe nalazi određena prepreka. I ova ideja je donijela našim sagovornicama prvo mjesto na takmičenju u predlaganju društvenih inovacija. Pored Selme i Sare u ovom projektu je učestvovala i njihova kolegica Melisa.

"Sve je počelo za jedan predmet, hajmo reći ali pošto su svi profesori, nadležni vidjeli potencijal u tome mi smo nastavili i onda je naš univerzitet imao prezentovanje svih start up ideja i tako je sve krenulo", objašnjava mlada inovatorka iz Sarajeva Selma Budnjo.
 

Umjesto običnog bijelog štapa, naše sagovornice su osmislile pametnu kutiju koja je prilagodljiva svakom štapu.

"Ta pametna kutija koja bi detektovala prepreke i bila bi uvezana sa mobilnom aplikacijom koja bi prije svega imala funkcionalnost kao što je navigacija i pozivi prema nekim bitnim kontaktima i te prepreke koje senzori detektuju koje bi se putem aplikacije prenosili korisnicima u smislu ako ima grana ili neki saobraćajni znak", dodaje mlada inovatorka iz Sarajeva Sara Nalo.
 

Manjak samostalnosti je najveći problem slijepih osoba. Kako bi bile bolje upoznate sa njihovim problemima, razgovarali su sa Udruženjem slijepih Kantona Sarajevo.


"Uvijek mora biti neko ko je pored njih i to je ono što predstavlja najveći problem. Takođe taj strah koji imaju od vanjskog svijeta i svega što ih čeka i na Balkanu nije razvijena svijest pomoći njima i o njihovim potrebama kada govorimo o navigaciji i kretanju i osnaživanju", ističe Selma.
 

 Ovo je tek početak i prvi prototip. Sara nam je objasnila šta tek slijedi.

"Što se aplikacije tiče nadamo se da će prva faza početi u naredna dva mjeseca a što se tiče pametne kutije cilj nam je da prvo nađemo neku partnersku firmu koja bi mogla stručnije da obavi taj posao jer mi smo ipak studenti i niko od nas se ne bavi konkretno tim dijelom", dodaje Sara.
 

 Velike ideje mladih osoba. To je ono što definitivno nedostaje društvu u kojem živimo, a mi se nadamo da ćemo ovim prilogom pomoći da mlade studentice pronađu partnersku kompaniju uz pomoć koje će se ovaj proizvod što prije početi koristiti.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()