Već 14 žena je u dvije godine ubijeno u ovoj državi: Ko je odgovoran?

Novi slučajevi femicida u BiH samo se nižu. A zbog porazne statistike, pojedini tvrde, trenutno vlada pandemija femicida

15.11.2023. 21:00
  • Podijeli:

Ubijena je još jedna žena. Majka. Jer je ostavila nasilnog partnera. A sistem je nije zaštitio. Još u junu Anel Bećirović osuđen je na dva mjeseca zatvora zbog nasilja.

Nezvanično, nikada je nije odslužio. Imao je i zabranu prilaska Emiri, ali je prekršio i ranije. Naložen mu je čak i obavezni psihosocijalni tretman. No da li je na tretmane i išao, još nije poznato. O eventualnim propustima sistema, resorni ministar kaže, još ne može govoriti.

"Ono što je također u svim ovim slučajevima činjenica jeste da se ostavruje neposredan kontakt sa žrtvom nasilja od strane policijskih službenika, i da naši policijski službenici čak budu na raspolaganju 24 sata žrtvama nasilja, konkretno i u ovom slučaju je tako bilo, međutim, vidimo da i pore svih tih mjera koje se preduzimaju od strane policije, nažalost dolazi do ovakvih tragičnih slučajeva", kaže Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova KS.

Novi slučajevi femicida u BiH samo se nižu. A zbog porazne statistike, pojedini tvrde, trenutno vlada pandemija femicida.

"Već 14 žena je u dvije godine ubijeno u ovoj državi. To nije mala stvar. To su sve zločini iz mržnje prema ženama", ističe Ana Vuković, direktorica Gender centra Vlade FBiH.

Postojeći zakonski okvir o zaštiti žena i djece od nasilja, je dobar, ali zakoni se ne impelmentiraju. Očito, postoji problem sa senzibilisanošću pojedinaca koji su zaposleni u institucijama, a koji su prepoznati u zakonu kao subjekti zaštite.

"Da podsjetim da je analiza sudske prakse u BiH pokazala da iako femicid kao takav nije klasificiran u Krivičnom zakonu, postoji teško dijelo ubistva i postoji ubistvo iz mržnje, i može se dodijeliti kazna do 40 godina. U BiH postoj sud koji je jednom ubici dodijelio godinu dana zatvora zato što je samohrani otac, ne gledeajući da je samohrani otac zato što je ubio drugu roditeljku", ističe Đenana Alađuz, direktorica Fondacije INFOHOUSE.

Najčešća dodijeljena kazna za nasilnike u porodici je u prosjeku 9,9 godina, uz mogućnost skraćenja zbog dobrog vladanja. Ipak, nije sve ni u represivnim mjerama.

"Ova Komisija je krajem septembra uputila Parlamentu FBiH zaključak kojeg je on usvojio, i koji je obavezujući za Ministarstvo pravde FBiH i Vladu FBiH. On podrazumijeva da u roku od 90 dana dostave novi tekst Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, ali i izmjene i dopune Krivičnog zakona FBiH. Mi u ovom momentu nemamo iz Vlade FBiH transparentnu informaciju dokle je proces stigao", kaže Alma Kratina, predsjednica Komisije za ravnopravnost spolova u Parlamentu FBiH.

"Treći zakon je svakako procesni zakon i ono što ovaj najnoviji slučaj ukazuje da krivični procesni zakon treba osigurati dvije osnovne procjene, procjene potrebe žrtve je da su bile adekvatno urađene od svih nadležnih organa procjena ove žrtve ovo se ne bi sigurno desilo", poručila je Jasminka Džubur, obumudsmenka za ljudska prava u BiH.

Javnost je u šoku. Reakcije se nižu. Nadležni oglašavaju. No ko je odgovoran? Po dosadašnjoj praksi pokazalo se da se onda kada se nešto desi, puno priča, a malo radi.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()