"Užas u dvije minute sve nam je porušilo"

Mještani Mišinog Hana, štete zbrajaju u desetinama hiljada maraka

04.06.2024. 19:55
  • Podijeli:

Mišin Han, posljedice nevremena vidljive su na brojnim kućama. Ovo je kuća porodice Komar. Olujni vjetar uništilo je krov, voda je probila kroz kompletnu kuću, a potpuno je devastiran i pomoćni objekat. Vlasnik imanja Mirko ima 74 godine, ovakvu nepogodu kaže, ne pamti.

''Najgore mi je za kuću i za štalu, nema ništa. Sve sijeno gore propada. Sve je nakislo i sve moram baciti. Prespavo sam u kući, a curi voda na sve strane. Iz utičnica i iz lustera curi voda. Ne smijem ni puštati struju, izginućemo,'' s ovim riječima mještanin naselja Radiljača, Mirko Komar opisao nam je prethodni dan.

U kući porodice Komar, mrak. Struje nema jer je olujno nevrijeme čupalo bandere. Ekipe ''Elektrokrajine'' od jutra su na terenu, saniraju štetu. Mirkova supruga Dragojla, tokom nevremena, zadesila se sama u kući.

''Sve sam izbacila i tepihe i sve. Stradao je i krov. Sve i jedan i drugi sprat i potkrovlje i sve. Sve mi je stradalo. Nemam više ništa. Ništa nemam u životu, što sam imala – imala,'' kazala nam je Dragojla Komar u suzama.

Članovi Komisije za procjenu šteta u razogvoru sa mještanima, prave zapisnik.

''Ovu stranu smo pregledali kompletnu i tu ima sedam kuća koja koje su, hajmo reći, 50 odsto bukvalno uništene. Krovna konstrukcija najviše i voda na prvim spratovima do krova. Ovo sad što mi vidimo, nimalo nije naivno. Mi ćemo već sutra napraviti kompletan izvještaj zajedno sa kompletnom procjenom štete,'' najavio je Goran Arambašić koordinator za provođenje mjera i zadataka Civilne zaštite Grada Banjaluka.

A stradale su i druge kuće. Dvorišta se čiste.U strahu od novih padavina, Miloš Šavija uvezan kanapom, nalazi se na krovu pomoćnog objekta, spasava kaže šta se spasti da.

''Nisam straha osjetio kao juče. Ovdje baš sam se tu zadesio kad je počelo, sat vremena nisma mogao glave pomoliti. To kad je udarilo, pijavica ona šta li je, to je nešto nevjerovatno kao da je smak svijeta. Evo sad se tresem kad pričam, tresao sam se tu kao grana,'' navodi Šavija.

Ovo su slike iz susjdnog naselja Lipovac. Šteta ogromna. Krovovi razbacani po livadi i iščupana stabla. Crijep sasut u komade. Kuća porodice Rudić pretrpjela je naveću štetu.

''Užas u dvije minute, to je sve porušilo. Nemam riječi stvarno, ne znam šta da vam kažem. Ma, više nego šok .Nadamo se da će nam pomoći Grad Banjaluka, obećali su nam. Mi se nadamo da će nam pomoći. Potrudićemo se da skrčimo, pa i koju marku i mi da uložimo, bar krov da uradimo da nam ne kisne,'' komentar je vlasnice kuće Veselinke Rudić.

Ništa bolje nije prošao ni Milan Radovanović. Sa komisijom računa štetu. Kako će sve sanirati, kaže ni sam ne zna.

''Ja mislim da je šteta preko 50.000 maraka. Ja radim za dnevnicu, danas od 80 do stotinu maraka zaradim, ali radim tri, četiri dana u sedmici, i hajd Bože stigni sve. Ima nas u kući četvoro. Ja jedini radim. Dijete maloljento, ne radi nigdje,'' kaže Radovanović.

I dok zbrajaju štete, pred ovim ljudima je još jedna besana noć.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()