Utvrđeni koridori za izgradnju auto-puteva kroz Brčko

Usvojene su trase za izgradnju auto-puteva Beograd-Sarajevo-Beograd i Beograd-Banjaluka koji prolaze kroz distrikt

09.09.2022. 02:45
  • Podijeli:
autocesta-guzva-mup.jpg

Na današnjem sastanku ministra komunikacija i saobraćaja u Savjetu ministara Vojina Mitrovića sa zvaničnicima Republike Srpske i Federacije BiH usvojene su trase koridora za izgradnju auto-puteva Beograd-Sarajevo-Beograd i Beograd-Banjaluka koji prolaze kroz distrikt.

Nakon sastanka u Brčkom Mitrović je rekao da je prihvaćeno rješenje koje je ponudio Zavod za planiranje, projektovanje i izgradnju distrikta.

Sastanku su, osim Mitrovića, prisustvovali ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić, premijer FBiH Fadil Novalić, predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić, gradonačelnik distrikta i njegov zamjenik Esad Kadrić, te supervizor Džonatan Menuti.

Mitrović je rekao da je auto-put, koji će se graditi kroz Brčko, izuzetno važan za distrikt, Republiku Srpsku, ali i cijelu BiH, jer je savremena saobraćajna infrastruktura neophodna budući da donosi mogućnost za nova ulaganja.

Mitrović: Dokaz da svaki posao može da se riješi

"Ti koridori su osnov za dalje aktivnosti. Ovi auto-putevi povezuju entitete i BiH sa zemljama Balkana i EU. Auto-put koji prolazi kroz Brčko i prema Banjaluci i prema Sarajevu donijeće jednu novu dimenziju i mogućnost da distrikt ima još bolju poziciju za domaća i strana ulaganja", rekao je Mitrović.

Prema njegovim riječima, ovo je samo još jedan od dokaza da svaki posao može da se riješi ako zainteresovane strane sjede zajedno, budu uporne i imaju cilj da nađu rješenje.

On je napomenuo da je imao zadatak da bude riješena trasa kroz distrikt jer je to dio projekta auto-puteva kroz Republiku Srpsku.

Na njemu je rađeno oko godinu, godinu i po dana, a Mitrović je zahvalio predstavnicima vlasti distrikta, entiteta i "Autoputeva Republike Srpske" i "Autocesta Federacije BiH".

On je naveo da je, kada je riječ o trasi, usvojeno mišljenje distrikta, te da su i "Autoputevi Srpske" i "Autoceste FBiH" prilagodili svoja rješenja tako da su građani distrkta sigurno zadovoljeni, ali i entitetska javna preduzeća.

Ćorić: Dogovorena trasa za gasovod

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić izjavio je da je dogovorena i trasa za gasovod koji će prolaziti kroz Brčko distrikt.

Ćorić je istakao da se do kompromisnog rješenja došlo pravilima struke, te da će zadovoljiti sve strane zainteresovane za izgradnju auto-puta i gasovoda.

Nakon što su danas u Brčkom usvojene trase koridora za izgradnju auto-puteva Beograd-Sarajevo-Beograd i Beograd-Banjaluka koji prolaze kroz distrikt, Ćorić je rekao da je dobro da se ovo dešava da Brčko ne bi ostalo neka crna tačka, već ide u korak sa Republikom Srpskom i Federacijom BiH.

On je siguran da će kasnije dobiti saglasnost onih koji će odlučivati o usvajanju trase na organima distrikta.

Ćorić je podsjetio da Republika Srpska uveliko gradi auto-put od Banjaluke prema Beogradu koji je dio trase auto-puta Sarajevo-Beograd.

"Počeli smo radove od Vukosavlja do Brčkog. Imamo usaglašenu priču oko izgradnje koridora `Pet ce`. Ovo nije lokalni projekt, ovo je projekat šireg regionalnog značaja i biće na dobrobit svima onima koji će dolaziti na ove prostore", rekao je Ćorić.

  • Podijeli:

Tagovi

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()