UPOZORENJE: Tempirane bombe su u našem okruženju!

Predmetna obaveza nije uvrštena u Program rada Vijeda ministara BiH za 2023. godinu

18.04.2023. 14:40
  • Podijeli:
vijece min_vijće ministara-63f783fd9885e.webp Foto: Vijeće ministara BiH

Zaista je frapantna indolentnost državnih organa u provođenju njihove osnovne funkcije na zaštiti i sigurnosti građana Bosne i Hercegovine (BiH), smatraju u Centru za sigurnosne studije.

"Nepostojanje bazičnih normativnih dokumenata na zaštiti kritične infrastrukture u BiH još je jedan u nizu propusta i nebrige institucija vlasti za prevenciju i jačanje otpornosti infrastrukture i usluga u eri savremenih izazova i prijetnji. Pod kritičnom bazičnom infrastrukturom podrazumijeva se napajanje energijom, transport, opskrba (pitkom) vodom i odlaganje otpada, a pod infrastrukturom socio-ekonomskih usluga podrazumijeva se javno zdravlje, hrana za ljude i životinje, usluge spašavanja, kontrola upravljanja nesredama, finansijske i osiguravajude usluge, sredstava informiranja, kulturni objekti (kulturno-istorijsko naslijeđe) i dr", pojasnili su.

Dodali su da su brojni prirodni, tehnički i ljudski rizici i prijetnje poput zemljotresa, poplava, terorizma ili cybernapada koji mogu ugroziti funkcionalnost kritične infrastrukture i ključne imovine te uzrokovati ogromne probleme u pružanju redovnih i kvalitetnih usluga neophodnih za
normalno funkcionisanje postojedih sistema lanaca snabdijevanja dobrima i uslugama koje se pružaju građanima.

"Na nivou države, entiteta Federacije BiH i Brčko distrikta BiH ne postoji niti jedan zakon niti propis, a posebno strategija koja bi uredila ovu suštinsku oblast zaštite građana i sistema infrastrukture. Na nivou entiteta Republike Srpske, u junu 2019. godine, donesen je Zakon o bezbjednosti kritičnih infrastruktura, što je pozitivan iskorak, ali isti nije adekvatan okvir jer posljedice eventualnih katastrofa mogu značajno pravazilaziti granice eniteta ili država. Na obavezu djelovanja u ovom segmentu sigurnosti obavezuju nas i propisi Evropske unije. U cilju poboljšanja efikasnosti i funkcionalnosti zajedničkog segmenta djelovanja, EU je donijela novu Direktivu (EU) 2022/255 kojom je prethodna direktiva iz 2008. godine stavljena van snage, a koju su u svoje zakonodavstvo transponirale sve zemlje regiona", istaknuto je.

Dodaje se da predmetna obaveza nije uvrštena u Program rada Vijeda ministara BiH za 2023. godinu, ali se nadaju da se po hitnom postupku i ova sveobuhvatna inicijativa za zaštitu zdravlja i sigurnosti građana, ali i cjelokupnog infrastrukturalnog sistema, pridobiti adekvatnu pažnju i polučiti konkretne mjere nadležnih institucija. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()