Upozorenja Energetske zajednice izazov za Elektroprivredu BiH

Energetska zajednica je tokom vikenda izrazila negodovanje zbog rada dva termo bloka u termoelektranama Tuzla i Kakanj što predstavlja i prijetnju BiH

02.11.2022. 08:13
  • Podijeli:
te-kakanj-elektroprivreda.jpg

Sporazumi sa Energetskom zajednicom se moraju poštovati a ova zajednica ima mehanizme da ih provede, izjavio je za Indikator.ba Edhem Bičakčić, predsjednik Bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme CIGRE.

Energetska zajednica je tokom minulog vikenda izrazila negodovanje zbog rada dva termo bloka u termoelektranama Tuzla i Kakanj što predstavlja i svojevrsnu prijetnju Bosni i Hercegovini.

Bičakčić kaže da ovim povodom posebno treba postaviti pitanje zašto je Vlada Federacije BiH odobrila nastavak rada dva bloka u termoelektrana na području Tuzle i Kaknja čiji je vijek trajanja istekao u uslovima kada je Bosna i Hercegovina značajan izvoznik električne energije.

"Blokovi ovih termoelektrana mogu ostati u pogonu samo ako ispunjavaju strože standarde Direktive o industrijskim emisijama s ugradnjom sistema za zaštitu od onečišćenja. Nastavak rada ovih termoblokova negativno utiče na zdravlje ljudi, okoliš i protivan je Nacionalnom planu za smanjenje emisija štetnih gasova", konstatovao je u nastavku.

Prema njegovim riječima Elektroprivreda BiH provodi aktivnosti, kako bi ovi blokovi bili stavljeni u pogon u skladu sa strožim standardima. No pitanje je kada će to biti završeno i spremno za pogon u novim okolnostima pri čemu će blok 5 u TE Kakanj biti konvertovan na biomasu, dok će blok 4 u TE Tuzla biti rekonstrusan.

Na kraju je podsjetio na to da Bosna i Hercegovina ima obavezu da kao članica Energetske zajednice provede energetsku tranziciju, poštujući propise te zajednice i zakjljučio "da će BiH koristiti ugalj kao tranziciono gorivo pri čemu će energetska tranzicija biti poseban izazov" s obzirom na to da 65% električne energije, proizvodi iz uglja.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()