Uposlenici pravosudnih institucija Republike Srpske u štrajku upozorenja

Razlozi za štrajk - brojni, ali kao najvažniji, izdvajaju diskriminaciju administrativnih radnika u odnosu na nosioce pravosudnih funkcija, po pitanju nakanada za topli obrok, minulog staža i prava na naknadu na regres

02.11.2023. 11:05
  • Podijeli:
štrajk bl una-65437422a74d1.webp Foto: UNA

Radnici zaposleni u pravosudnim institucijama Republike Srpske, stupili su u jednočasovni štrajk upozorenja.

U narednih sat vremena neće biti suđenja i rada sa strankama, osim u hitnim slučajevima.

Razlozi za štrajk - brojni, ali kao najvažniji, izdvajaju diskriminaciju administrativnih radnika u odnosu na nosioce pravosudnih funkcija, po pitanju nakanada za topli obrok, minulog staža i prava na naknadu na regres.

Danijela Božić, predsjednica sindikalne organizacije Okružnog suda je istakla da radnici ne znaju iznos njihov regresa jer je uračunat u platu.

“Ovo je način da pokažemo svoju istrajnost u zahtjevima a koje je sindikat pravosuđa više puta isticao, čak je Vlada odustala od namjere da ispoštuje dio sporazuma, smatramo da stručno, tehničko i pomoćno osoblje u sudovima zaslužuju da im Vlada posveti istu pažnju kao nosiocima pravosudnih funkcija jer se samo na taj način može obezbjedili funkcioniranje sudske vlasti”, rekla je Božić.

Očekuju da se poslije štrajka otvore razgovori sa Vladom Republike Srpske i nadležnog ministarstva, od čega će da zavisi dalji tok štrajka.

Odluku o štrajku donio je Republički odbor Sindikata pravosuđa Republike Srpske na sjednici održanoj 19. septembra ove godine.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()