UNA na Svetosavskom balu u Beču: Tradicija, ponos i prilika za humanost

Bal je održan u prestižnom prostoru bečkog Hofburga, gde je okupio preko 1500 gostiju iz različitih zemalja

11.02.2023. 18:12
  • Podijeli:

Tradicionalni Svetosavski bal u Beču uspješno je održan u prestižnom balskom prostoru bečkog Hofburga, gdje je okupio više od 1.500 gostiju iz različitih zemalja.

Svetosavski bal u glavnom gradu Austrije je jedan od najprestižnijih događaja u dijaspori, koji organizuje udruženje „Srpski cantar“ iz Beča.

Program se odvijao u dve velike sale, dok su prateće prostorije imale svoje sadržaje. Nastupilo je preko 200 umjetnika, dok se u jednoj od sala nalazio i promotivni prostor opštine Šabac, koja je ovogodišnji gost bala. Ideja je da se svake godine predstavi po jedan grad.

Bečke balove karakteriše svečana ceremonija otvaranja, koja je bila i dio Svetosavskog bala. Ceremonijalno otvaranje su pratili zvuci valcera, uz zvuke marša „1300 kaplara“ ušetali su prvo članovi balskog organizacionog odbora udruženja Srpski centar i umjetnički direktor Milorad Samardžija.  U organizacionom odboru bala bili su pored predsjednika Srpskog centra Milana Vidovića i Branko Jovović, Nikola i Bogdan Osmokrović, Aleksandar i Janko Matić i Tamara Nedić.

Organizatori su i više nego uspješno obavili svoj zadatak uz podršku Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, Ministarstva odbrane Republike Srbije i  Ambasade Republike Srbije u Austriji.

Episkop austrijsko švajcarski Andrej je u svom obraćanju poručio gostima da se osjećaju radosno i prijatno jer je Svetosavski bal događaj na koji su Srbi kao narod ponosni.

"Proslavljamo Svetog Savu našeg prvog episkopa i prosvetitelja i učitelja kako priliči i dolikuje, najprije liturgijski u našim hramovima, na duhovnim akademijama i školskim ustanova, a zatim evo u nastavku svih svečanosti prinosimo Svetom Savi pohvale i kroz ovaj Svetosavski bal za ovu 2023. godinu", poručio je vladika Andrej i dodao da je ovaj bal bio uvek pokazatelj i merilo kulturnog dometa Srba kao građana visoke kulture i nauke.

Milan Vidović, predsjednik udruženja Srpski centar je poželio dobrodošlicu gostima, istakavši da se radi o danu u kome se piše istorija, jer je tačno 177 godina od Slavenskog bala u Beču, kada je prvi put izveden Srpski kadril Johana Štrausa Mlađeg. 

"A danas prvi put zajedno plešemo Srpski kadril tačno u ponoć u ovoj najprestižnijoj palati u Beču", poručio je on i dodao da i balet Narodnog pozorišta iz Beograda obilježava na Svetosavskom balu u Beču 100 godina postojanja.

Usljedio je nastup baletskog ansambla Narodnog pozorišta iz Beograda čime je obilježen i njihov stogodišnji jubilej postojanja. Ansambl je na opšte oduševljenje gostiju izveo dio predstave baleta “Krcko Oraščić” - “Valcer cvijeća”, Petra Iliča Čajkovskog.

U ulozi voditelja ovogodišnjeg bala našli su se operski pjevači Narodnog pozorišta iz Beograda Ljubica Vraneš i Dragoljub Bajić, uz podršku na njemačkom jeziku televizijske voditeljke Mariane Pušić. Na plesnom podijumu svečane sale su se nizale starogradske i balske igre u izvođenju „Kluba istorijskih igara“ iz Beograda, kulturno umjetničkih društava „Abrašević“  i „Čivija“ iz Šapca  i igrača ansambla „Dom kulture Prnjavor“.

Nastupile su i mlade operske pjevačice Đurđica Gojković, Lorena Janković, Milana Prodanović, te i soul vokalistkinja Đina Čarls (Gianna Charles) i kompozitor i muzički umjetnik Miloš Kračunović.

Velika muzička podrška svakako je došla i od hora i orkestra Ministarstva odbrane Republike Srbije „Stanislav Binički“, „Dankine brojanice“ i hora udruženja „A:Kultura“ iz Beča.

„Kraljevo kolo“, dvorska i salonska igra u izvođenju „Kluba istorijskog plesa“ iz Beograda, „Kolo kraljice Drage“, zatim „Bojerka“ u izvođenju ansambla „Čivija iz Šapca zaigrale su se ove večeri na bečkom balskom podijumu.

U veličanstvenoj završnici ovog programskog dela združeni ansambli su izveli i„Kolo Kneza Mihajla“, odnosno izvorno - kolo „Srpkinju“ i „Kolo kraljice Natalije“.

Uz riječi zahvalnosti učesnicima, pozivom „Alles Waltzer- Neka bude bal“ umjetnički direktor bala Milorad Samardžija je pozvao publiku na plesni podijum nakon čega su usljedili i prvi taktovi valcera „Na lijepom plavom Dunavu“.

Veliko oduševljenje za balske goste je bila i završna tačka baleta beogradskog Narodnog pozorišta, koji je izveo dio mjuzikla na temu kultnog filma „Ko to tamo peva“.

I ovogodišnji bal je imao svoj humanitarni dio, te je u saradnji sa Fondacijom Novaka Đokovića organizovana aukcija nakon ponoćnog programa. Prodati su dres sa potpisom Novaka Djokovića, dres sa potpisom austrijskog reprezentivca sprskog porijekla, Aleksandra Dragovića, kao i dve slike, slikara Damjana Kovačevića i Marka Kusmuka.  Aukciju su vodili poznati sportski novinar Aleksandar Stojanović i Nenad Janković alijas Nele Karajlić poznati muzičar i kompozitor.

Prihodi od ove aukcije, koja je organizovana u saradnji sa galerijom „Sanjaj“ iz Beograda biće usmjereni u projekat Fondacije Novaka Đokovića za opremanje vrtića u Odžacima i na Kosovu i Metohiji.

Bal je okupio veliki broj prominentnih gostiju, te je na ovom balu počasna gošća bila i supruga Tamara Vučić, ćerka predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, kao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, episkop austrijsko švajcarski Andrej Čilerdžić, ambasador Republike Srbije u Austriji Nebojša Rodić i mnoge druge poznate ličnosti i diplomate.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()