UNA istražuje: Pršte otkazi u IT sektoru!

U posljednja dva mjeseca u Republici Srpskoj je bez posla ostalo više od 100 programera i developera

12.07.2023. 10:59
  • Podijeli:

Masovni otkazi potresaju globalni IT sektor. Prema nekim procjenama, od početka ove godine otkaze je dobilo više od 100.000 radnika u globalnim tehnološkim kompanijama, a na globalne probleme, imune nisu ni domaće kompanije. U posljednja dva mjeseca, u Republici Srpskoj je bez posla ostalo više od 100 programera i developera. 

Posao siguran poput onog u državnoj službi? Vjerujemo da ste odmah posmislili na IT sektor. I to bi, donedavno, bio tačan odgovor. No, situacija je, bar u ovom trenutku, nešto drugačija. Nakon što su svjetski giganti poput Microsofta, Mete i Amazona otpustili na hiljade zaposlenih, otkazi pljušte i na domaćem tržištu. Samo u posljednja dva mjeseca, u Republici Srpskoj, bez posla je ostalo više od stotinu programera.
Među njima, do prije nekoliko dana - zaposlen na neodređeno, Duško Sopić

"Trenutno sam u potrazi za poslom, nije ga baš  lako naći kao ranije, kada je bilo baš pregršt ponuda", priča on.

To potvrđuje i direktor domaće IT kompanije, Miroslav Matić

"U posljednje vrijeme, redovno na naš mejl dolaze zahtjevi za posao, i to od ljudi koji su seniori programeri, koji imaju pet ili deset godina iskustva. Desilo se što se desilo, posla više nema kao što je nekad bilo", kaže on.

Ipak, naglašava da se svjetska kriza nije prelila na domaće kompanije koje imaju vlastiti proizvod, a potvrda za to, stiže i iz Privredne komore Srpske. Jednostavno rečeno, a globalno posmatrano, naše kompanije se dobro drže. Najpogođenija su preduzeća koja rade uslužne aktivnosti, odnosno, projekte u okviru velikih svjetskih korporacija. 

"Privatni kapital, koji se putem tih kompanija plasira za njihov rad, jednostavno je pod određenim monitoringom i takav monitoring uvijek ima određene mjere predostrožnosti, pogotovo u ovakvim kriznim situacijama. Najčešće prvi koraci su određena otpuštanja radnika", ističe Slobodan Dragičević, sekretar Udruženja za informaciono-komunikacione tehnologije u Privrednoj komori Republike Srpske.

Iako se zaposleni u ovom sektoru svakodnevno hvataju u koštac sa, kako se čini mnogima od nas, nerješivim problemima, ovaj, koji diktiraju nove svjetske okolnosti, i za njih je, čini se, pretežak.
Da li će vrijeme isprogramirati neki novi, manje atraktivan, IT sektor?

Opširnije u prilogu Sanje Krasić Božić.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()