UNA istražuje: Koliko je opasna afrička svinjska kuga i kako se sprečava širenje?

Širi se u zemljama regiona, pa se seljaci sa pravom brinu za svoj stočni fond

28.06.2023. 07:00
  • Podijeli:

Poslije Semberije, afrička svinjska kuga potvrđena je u Posavini i Vukovarsko-sremskoj županiji.

Širi se u zemljama regiona, pa se seljaci sa pravom brinu za svoj stočni fond.

Provjerili smo koliki problem ova bolest predstavlja u stočarstvu i na koji način može da se spreči širenje.

"Došlo nam je na prag Mačve. To ako dođe do nas, mi smo završili priču", kaže uzgajivač svinja Milovan Ivanković.

Ovim riječima poljoprivrednici opisuju situaciju u kojoj se nalaze.

Nakon niskih otkupnih cijena, neuobičajeno dugog kišnog perioda, sada se suočavaju sa novim problemom - afričkom svinjskom kugom.

"Ko se ne boji? Ko će da nam plati prase koje je plaćeno 18.000 dinara i uvoz iz Danske? Ko će da nam plati tog bekona koji je 25.000 ako se to pobije? Ko će da nam prati visoko suprasne namirnice koje su po 200 300 hiljada dinara? Ko će da nam plati to? Država nama ne može platiti, može nam obećati ali platiti neće", dodaje Ivanković.

Bolest kada napadne jedno grlo, zatvara se cijela farma. Da to toga ne bi došlo, najbitnija je prevencija.

"Mi prskamo dvorišta, mi stavljamo dezobarijere na svaki objekat gdje ulazimo. Nema prometa ljudi koji nisu zaposleni na farmi. Mi sada radimo vršaj pšenice, ja i moja dva sina, mi nemamo iks kamiona, polako ćemo završiti ali ne može nam gdje je farma ulaziti tuđi kamioni ili bilo ko. Prskamo svaki kamion koji nam uđe u dvorište, mi lično to radimo. Ali nije svuda tako", kaže ovaj stočar.

Ovih mjera pridržavaju se svi veliki proizvođači, međutim problem je sa onim malim, koji imaju po nekoliko svinja.

Međutim, ima stvari koje i država treba da uradi.

"Da se formira krizni štab, to je trebalo uraditi prekjuče. Ne juče, ne danas nego prekjuče. Koji će da vodi računa o tome, koji će da zatvori te regione. Koji će da zna gdje šta ide", zaključuje Ivanković.

Iz države za sada nema riječi o kriznom štabu ali zato skreću pažnju na važnost prevencije.

Na farmi koju smo posjetili nije nam bio omogućen ulaz u prostorije sa životinjama, postoji zabrana koje se vlasnici pridržavaju upravo zbog bezbjednosti zdravlja svinja.

Kada bi se sva domaćinstva pridržavala samo te prve mjere, svinje bi bile mnogo sigurnije. Jer kao što smo čuli, prevencija je jedino rješenje.

Opširnije u prilogu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()