UIO BiH: Na području Hercegovine i Šamca oduteta roba u vrijednosti skoro 60 hiljada KM

Oduzet građevinski mateirjal, ulja i maziva

15.10.2023. 11:49
  • Podijeli:
Građevinska oprema Cropped (1)-652bb4de8d3bf.webp Foto: UIOBiH

Na području Hercegovine službenici Uprave za indirektno oporezivanje privremeno su oduzeli veću količinu građevinske opreme i alata na graničnom prijelazu Bijača. 

Detaljnim pregledom kontejnerske pošiljke iz Kine otkrivena je veća količina građevinske opreme i alata koja nije bila prijavljena carinskim organima prilikom ulaska u carinsko područje Bosne i Hercegovine. 

Vrijednost privremeno oduzete robe procjenjuje se na 56.000 KM, a protiv učinioca nezakonitih radnji preduzete su zakonski propisane mjere. 

Aktivnosti na terenu provedene su u okviru Programa kontrole kontejnera u BiH, koji je finansiran od strane Svjetske carinske organizacije (WCO) i Kancelarije Ujedinjenih naroda za borbu protiv droge i kriminala (UNDOC).

Na području Posavine službenici Uprave za indirektno oporezivanje privremeno su u carinskoj ispostavi Šamac oduzeli ulja i maziva koja su se pokušala prokrijumčariti u Bosnu i Hercegovinu.  

 

Detaljnim pregledom pošiljke prijavljene za uvozno carinjenje u kojoj su se nalazila razna motorna ulja, maziva i aditivi, pored robe prijavljene za uvozno carinjenje, službenici UIO pronašli su i dio robe koji nije bio prikazan u uvoznoj dokumentaciji. 

Neprijavljena roba je bila sakrivena u središnjem dijelu tovarnog prostora okružena uredno prijavljenom robom. Licu koje je počinilo prekršaj izdan je prekršajni nalog, a roba čija se tržišna vrijednost procjenjuje na 9.736 KM privremo je oduzeta.

Prilikom pоduzimanja mjera iz svoje nadležnosti službenici UIO iz Sektora za provođenje propisa i Sektora za carine koristili su specijalizovanu opremu, donirana Upravi od strane Ambasade SAD-a u BiH putem Programa EXBS, kao i od strane UNDP/UNODC-a.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()