Ugrožena socijalna davanja u BiH

U posljednjih deset godina, više od 600.000 građana, otišlo je trbuhom za kruhom

10.07.2023. 22:12
  • Podijeli:

Šta i kako dalje - za BiH, pitanje je svih pitanja. Pogledamo li unazad, vidjećemo da svake godine gubimo jedan grad. U posljednjih deset godina, više od 600.000 građana, otišlo je trbuhom za kruhom. Ako to nije upalilo alarm, onda bi mogle prognoze za narednih deset godina koje, ne poduzme li se nešto pod hitno, nimalo ne obećavaju.

Republiku Srpsku očekuje smanjenje broja stanovnika za oko 140.000, a Federaciju za više od 220.000. Ako brojke pretočimo u riječi, to bi zvučalo ovako - postajemo zemlja staraca i stranaca.

"Ukoliko naša ekonomija bude rasla kao do sada, mi ćemo imati 30.000 upražnjenih mjesta u Republici Srpskoj, koja će morati neko da popuni. Kratkoročno, ono što je važno i kako je to moguće riješiti, jesu strani radnici. Međutim, dugoročno i ključno je da mi svoju ekonomiju pomjeramo sa niske dodatne vrijednosti, niskokvalifikovane radne snage ka visokoj dodatnoj vrijednosti", kaže profesor na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci, Stevo Pucar.

Sve i da nekada jeste tako bilo, danas, prema riječima predsjednika Unije poslodavaca Saše Trivića, visina plate nije evidentan problem odlazaka ljudi sa ovih prostora. Tu ulogu, preuzimaju socijalna sigurnost i odnos prema radniku.

"Danas imamo situaciju da nam plate rastu za 50 odsto u periodu od pet godina i da se na taj način smanjila razlika između plata u Evropi i kod nas. Takođe, očekujemo da će to dovesti do smanjenja odlazaka ljudi, te plate su mogućnost da postanemo i konkurentni za zapošljavanje strane radne snage, kako bi se spasio i socijalni i zdravstveni sistem u Republici Srpskoj", ističe Trivić.

Spas potreban i Federaciji. Prema prognozama, u narednih nekoliko godina, moglo bi da dođe do značajnog rasta izdataka za penzije i socijalna osiguranja. Detalji u prilogu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()