Ugledni The Mail on Sunday o Adriatic Metals BiH

Važnost srebra sve veća kako globalna potražnja raste

10.06.2024. 17:17
  • Podijeli:
srebro_ Adriatic Metals BiH-6667190134b02.webp Foto: Adriatic Metals Bih

The Mail on Sunday se u izdanju od 09. juna osvrnuo na poslovni uspjeh kompanije Adriatic Metals BiH. U nastavku prenosimo dijelove članka novinarke Joanne Hart, koja pruža pregled razvoja ove najveće poslijeratne investicije u Bosni i Hercegovini.

Kako zalihe srebra opadaju - cijene rastu, krećući se danas oko 30 dolara po unci. Predviđa se da će do kraja godine dosegnuti 35 dolara, a više od 50 dolara do decembra 2025. godine. Dugoročna predviđanja sugerišu cijenu od gotovo 350 dolara po unci do 2030. godine.

Drugim riječima - srebro je u usponu. Dok lijepi nakit i sjajni okviri za fotografije čine oko 40% globalne potražnje, ostatak dolazi iz industrije. Kao sredstvo za uništavanje insekata, srebro se koristi u medicini. Kao antioksidans, nalazi se u vrhunskim kremama za lice. I, kao izuzetan provodnik električne energije, srebro ima ključnu ulogu u modernom svijetu, koristi se u solarnim panelima, podatkovnim centrima, električnim automobilima, kao i milionima telefona i gadžeta.

S obzirom na to da se očekuje rast potražnje, izgledi za srebro su sjajni - što je dobro za kompaniju Adriatic Metals. Kompaniju je 2017. godine osnovao australski preduzetnik Paul Cronin, a ona je za samo sedam godina prošla faze od istraživanja do komercijalne proizvodnje. Prva službena prodaja završena je prošlog mjeseca i očekuje se ubrzani napredak. Brokeri predviđaju osnovni profit od oko 45 miliona dolara ove godine, koji će porasti na 260 miliona dolara u 2025. godini.

Brzina kojom se Adriatic transformisao od ulaganja do zarade izdvaja ovu kompaniju od većine juniorskih rudarskih kompanija. Kompaniju izdvaja i lokacija - smještena je u srcu BiH, zemlje koja se češće povezuje s ratom i sukobima nego s uspješnom industrijom. Međutim, istorijski gledano, rudarstvo je na tim prostorima uvijek bilo ključna industrija, pa su i vlada i lokalno stanovništvo snažno podržali Croninove napore.

Rudnik se, također, pokazao izvanrednim. Srebro je najvredniji metal na lokaciji, ali Adriatic proizvodi i koncentrate cinka, olova i bakra. Kvalitet rude je visok, resursi su se postepeno povećavali, a očekuje se da će stizati još dobrih vijesti. Kao i kod većine rudarskih projekata, bilo je teških trenutaka u kompaniji Adriatic Metals.

Adriatic je prikupio 50 miliona dolara na berzi, investirajući dio novca u nastavak proizvodnje, ali i za plaćanje vanjskih izvođača i potpuni prenos operacija unutar kompanije - kako bi smanjili troškove.

MIDASOVA PRESUDA: Adriatic Metals je brzo prešao dug put i trebao bi stići daleko. Cronin je iznimno fokusiran, njegov tim je posvećen, a izgledi za srebro obećavajući.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()