Ugašen požar na pijaci Kvadrant u Sarajevu, radnici ostali bez svega

Garež, pepeo i dim - sve što je ostalo jedne od najvećih sarajevskih pijaca. 185 boksova gotovo u potpunosti je uništeno a desetine porodica ostalo bez ičega

05.11.2023. 19:29
  • Podijeli:

Ugašen je požar koji je u poslijepodnevnim satima zahvatio sarajevsku pijacu Kvadrant u naselju Otoka. Pijaca je gotovo potpuno izgorjela, a njeni radnici u nekoliko minuta ostali bez svega. Nadležni uvjeravaju, pomoć stiže u najbržem roku. 

Garež, pepeo i dim - sve što je ostalo jedne od najvećih sarajevskih pijaca. 185 boksova gotovo u potpunosti je uništeno a desetine porodica ostalo bez ičega.

Radnici u suzama gledali su kako nestaje ono na čemu su godinama radili. Prvobitno su, kažu, čuli jaku eksploziju a potom nekoliko manjih. A onda su ugledali vatru i gust dim.

"To je pucalo, jel tako Advija ko rafal... Da li je to plinska boca. Mi smo mislili saobraćajna nesreća, auto uletilo u pijacu. Međutim, odmah je počelo da gori. Vidite gdje roba, to se samo šiti nikako ne mogu da je ugase. Samo plamen, sve viiše i više. Svi smo prestravljeni i uplašeni", kaže jedna od radnica.

Na mjesto nesreće, vatrogasne ekipe, hitna pomoć i policija stigle su u nekoliko minuta. U akciji gašenja požara učestvovalo je 50 vatrogasaca sa 17 vozila. No, jak vjetar dodatno je otežao gašenje pa ni kiša nije uspjela ublažiti štetu.

"Čini mi se da je nekih 90 posto pijace izgorilo. teško je evo još nismo ni ušli unitra. Vatrogasci rade svoj dio posla i nadam se da će istražni organi u narednom periodu utvrditi šta je tačan uzrok požara", rekao je Jasmin Terović, direktor KJKP "Tržnice-Pijace"

Dženan Brkanić, dirketor Kantonalne uprave Civilne zaštite KS kađe da su vatrogasci zaista dali sve od sebe da spase ono što se da spasiti, ali da su boksovi su jedan uz drugi, lako se šiti požar, materijali su lako zapaljivi.

"Prioritet nam je bio da zaštitimo stambene objekte koji su u neposrednoj blizini", kaže Brkanić.

Ljudskih žrtava na sreću nema, a materijalna šteta će tek da se zbraja. Radnici neće ostati sami, uvjeravaju nadležni i poručuju kako će već sutra krenuti sa potrebnim procedurama.
 

"Mi ćemo sve učiniti da niko od njih ne bude ugrožen egzistencijalno a da što prije se vrate na svoje radno mjesto", kaže Nihad Uk, premijer KS.

Benamina Karić, gradonačelnica Sarajeva poručlila je da će predložiti Gradskom vijeću Sarajevo da izdvoje finansijku pomoć radicima za saniranje štete na njihovim poslovnim objektima.

Na pijaci je ukupno bilo 185 boksova sa 55 korisnika. Iako naglašavaju da je o uzroku požara preuranjeno govoriti, podjsećaju da je parcela na kojoj se nalazi pijaca godinama predmet sudskog spora sa privatnim licem te da se traži iseljenje.

"Tačno je da se na nas već tri godine vrši pritisak od pojedinih privantih lica i vode se određene radnje od strane Tužilaštva.. ali mi ćemo ustrajati u tome", poručuje Jasmin Terović, dirketor KJKP "Tržnice-Pijace".

Da li se razmatra promjena lokacije ili će ostati na istom mjestu, nije siguran ni resorni kantonalni ministar.

"Ne, nego ja samo kažem da u čitavom sistemu treba pomoći ljudima i angažovati sva preduzeća unutar komunalne privrede ... svi oni koji imaju mehanizaciju", kaže Almir Bećarević, ministark omunalne privrede KS.

U naredna dva dana trebalo bi se početi sa raščišćavanjem prostora i pronalasku najboljeg rješenja.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()