U toku proces smanjenja rominga između EU i zapadnog Balkana

Kada je ukinut roming u regionu primjetno povećanje broja korisnika od 100 posto, kao i povećanje prometa podataka u romingu za do 460 posto

20.10.2022. 08:01
  • Podijeli:
mskarac-mobitel-pixaaby.jpg

Cijene usluga prenosa podataka u romingu između EU i zapadnog Balkana trebalo bi da do 2027. godine budu približno iste onima na nacionalnom nivou, zaključeno je na sastanku mobilnih operatera iz EU i zapadnog Balkana sa predstavnicima Vijeća za regionalnu saradnju (RCC).

Generalni sekretar RCC-a Majlinda Bregu rekla je na sastanku da je od 1. jula prošle godine, kada je ukinut roming u regionu primjetno povećanje broja korisnika usluga rominga od 100 posto, kao i povećanje prometa podataka u romingu za do 460 posto, saopšteno je iz RCC-a.

"Uprkos mjerama ograničenja putovanja, primijetili smo znatno povećanje svih pokazatelja korištenja rominga zahvaljujući režimu 'rominga kao kod kuće' i to po pitanju odlaznih, odnosno dolaznih poziva, tekstualnih poruka i prenosa podataka", rekla je Bregu.

Ona je navela da su korisnici rominga sa zapadnog Balkana napravili ukupno 143 miliona minuta odlaznih poziva u 2021. godini ili približno dvostruko više u odnosu na 2019. godinu.

"Prošle godine smo, opet zajedno, počeli intenzivno da radimo sa Evropskom komisijom i mobilnim operaterima na smanjenju cijena rominga između EU i zapadnog Balkana u okviru otvorenog, transparentnog, inkluzivnog procesa konsultacija kojim su obuhvaćeni svi akteri i nadam se da ćemo prva umanjenja cijene rominga vidjeti već na ljeto 2023. godine", rekla je Bregu.

Ona je navela da je cilj procesa, kroz reforme u domenu politika u svim ekonomijama zapadnog Balkana, direktna korist za građane regiona i EU, ali i poboljšanje poslovnog okruženja na zapadnom Balkanu.

"Tačno je da je smanjivanje cijena rominga između EU i zapadnog Balkana složenije od ukidanja rominga u regionu, ali naše vlade završavaju svoj dio posla u ovom procesu i tako šalju veoma jasnu poruku o značaju koji pridaju poboljšanju poslovnog okruženja", zaključila je Bregu.

U saopštenju se navodi da je današnji sastanak organizovala Evropska komisija.

RCC, Evropska komisija i mobilni operateri iz EU i zapadnog Balkana sastali su se nekoliko puta prošle i ove godine, čime su obezbijedili održivost i dosljednost procesa, navodi se u saopštenju.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()