U Španiji preminuo Ado Alagić: Nije dočekao izručenje u Bosnu i Hercegovinu

Španska policija je Adu Alagića zvanog Lav uhapsila u septembru 2022. godine u Barceloni, na osnovu raspisane potjernice

19.04.2023. 08:13
  • Podijeli:
Ado_Alagic_Spanija_policija-643f77135ec2c.webp Foto: Policija

Ado Alagić, optužen za ratne zločine u Bosni i Hercegovini, preminuo je u bolnici u Barceloni, svega par dana prije zakazanog saslušanja o izručenju.

Kako prenose španski mediji, Ado Alagić je bolovao od karcinoma i bio je već neko vrijeme hospitalizovan u bolnici u Barceloni. Navodno, saslušanje o ekstradiciji bilo je zakazano za 13. april, a on je umro nekoliko dana prije.

Podsjetimo, španska policija je Adu Alagića zvanog Lav uhapsila u septembru 2022. godine u Barceloni, na osnovu raspisane potjernice.

On je bio optužen za mučenje zarobljenika u logoru Gabela, nedaleko od Čapljine 1993. godine. Prema pisanju španskih medija, Alagić je koristio lažni identitet, ali je i pored toga lociran u Barceloni. Policija pretpostavlja da je živio u Španiji duže od godinu dana.

Inače, Alagić je tokom suđenja na Kantonalnom sudu u Mostaru još 2016. godine potpisao sporazum o priznanju krivice, kojim je priznao da je kao zatvorenik, koji je vršio dužnost redara u logoru Dretelj, tukao ostale zatvorenike.

Vlasti BiH su pokušavale suditi Alagiću od 2017. godine, ali je on bio nedostupan pravosudnim organima BiH. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()