U KPZ Banjaluka ne igraju šah samo u slobodno vrijeme: Predstavljaju BiH na svjetskom online turniru!

Na početku šahovske partije na šahovskoj tabli nalaze se 32 figure. Na svjetskom prvenstvu u sali KPZ Banjaluka sjede četiri igrača predstavljajući BiH na ovom online takmičenju.

13.10.2022. 14:53
  • Podijeli:

"Život u zatvoru je specifičan", tako za portal UNA počinje razgovor v.d. direktora KPZ Banjaluka, Dragan Jevđenić.

Upravo u ovoj ustanovi nalazi se muška ekipa koja učestvuje na međunardnom prvenstvu u šahu.

Jevđenić priča da se prije neka tri mjeseca javila ideja da KPZ Banjaluka, predstavljajući Bosnu i Hercegovinu, učestvuje na šahovskom turniru.

Prvu partiju su dobili Engleze sa 4-0. Aplauz i ovacije u sali gdje je uz učesnike i organizatore, prisutno još nekoliko novinara. Atmosfera navijačka, učesnici zadovoljni.

Čekaju sledeću rundu. Učestvuje 85 ekipa iz 46 zemalja svijeta. Osim BiH, takmiče se i zatvorenici iz susjedne Srbije i Hrvatske. Ko pobijedi ide u drugi dan takmičenja.

Nemanja Šipka, predsjednik Centra za unapređenje i razvoj šaha Gambit Banjaluka, objašnjava da se po drugi put održava prvenstvo svijeta za zatvorenike, putem interneta.

"KPZ Bajnjaluka učestvuje prvi put na tom prvenstvu i predstavlja Bosnu i Hercegovinu. Ekipe su podijeljenje u grupe, grupa u kojoj se nalazi BiH broji osam ekipa. Svaki tim igra sedam mečeva", kaže Šipka.

Objašnjava pravila igre.

"Tempo igre je 10 minuta po igraču, i dodatnih pet sekundi za svaki potez, a dvije prvoplasirane ekipe prolaze u narednu fazu takmičenja. Ove godine KPZ Banjaluka je jedina kazneno popravna ustanova iz BiH  koja učestvuje u takmičenju, nadamo se da će sledeće godine i ostale ustanove pokazati interesovanje, pošto iz jedne države može biti više prijavljenih ekipa, tako da ekipe mogu biti i ekipe maloljetnika i ženske ekipe kao i muške", kaže Šipka.

Nebojša Macanović, predsjednik Centra modernih znanja navodi da se ovdje radi o projektu reorganizacije osuđenih lica, koju organizuje Centar modernih znanja, Centar za razvoj i unapređenje šaha Gambit.

"Naravno uz podršku i odobrenje Ministarstva pravde RS mi smo prvi put prijavili osuđena lica da učestvuju na ovom takmičenju. Ovo je značajno za tretman i za resocijalizaciju osuđenih lica, oni dosta igraju šah u zatvru a koristimo i priliku da popularizujemo šah kao igru", kaže Macanović.

U KPZ aktivno je 15-ak sekcija, od kojih je najposjećenija rezbarska, fudbalska, odbojkaška i naravno šahovska.

"Šah je igra prihvaćena u čitavom svijetu i utiće na zatvorenike pozitivno i navodi na neka pozitivna razmišljanja", poručuje za kraj v.d. direktora KPZ Banjaluka, Dragan Jevđenić.

Učesnici turnira nisu željeli pred medije, ali su bili vidno zadovoljni što su partiju počeli pojedom.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()