U Bosni i Hercegovini virus afričke svinjske potvrđen je na 560 imanja

Eutanizirane 28.784 svinje

09.08.2023. 10:10
  • Podijeli:
Svinje Afrička kuga_Profimedia-649dae1d0b145.webp Foto: Profimedia

U Bosni i Hercegovini virus afričke svinjske potvrđen je na 560 imanja, dok su eutanazirane 28.784 svinje.

U Republici Srpskoj virus je potvrđen na 463 imanja, a eutanazirano je 26.788 svinja. U Federaciji BiH virus je potvrđen na 30 imanja, a eutanazirano je 196 svinja dok je u Brčko Distriktu zaraženo 67 imanja, a eutanazirano 1800 svinja, rečeno je Feni iz Ureda za veterinatrstvo u okviru Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, vezano za epidemiološku situaciju po pitanju afričke svinjske kuge u BiH zaključno sa sedmim augustom.

Ističu da Ured za veterinarstvo BiH kontinuirano radi na iznalaženju donatorskih sredstava koji mogu pomoći u borbi protiv afričke svinjske kuge.

"Preko Austrijske agencije za zdravlje i sigurnost hrane (AGES) osigurana je pomoć od više paleta laboratorijske opreme, a u toku su pregovori i sa Ambasadom Kine u BiH oko nabavke dodatne opreme. Ured je prethodno uputio zahtjev za pomoć i Svjetskoj organizaciji za zdravlje životinja (WOAH), Organizaciji za prehranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) i Evropskoj komisiji",  navode iz Ureda za veterinarstvo.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()