U BiH prevladavaju "fantomski" portali

Zakon o transparentnosti medijskog vlasništva u BiH još nije donesen uprkos preporukama Evropske unije (EU) i naporima civilnog društva

27.08.2023. 08:50
  • Podijeli:
online_laptop-646de8316d3a2.webp Foto: Pixabay

Transparentnost medijskog vlasništva u BiH tek je djelimično regulisana kroz proces registracije poslovnih subjekata i organizacija koje su u vlasništvu medija, te kroz registar korisnika dozvola za audio-vizuelno emitovanje Regulatorne agencije za komunikacije u BiH (RAK).

RAK-ov registar, međutim, ne sadrži podatke o direktnim i povezanim vlasnicima medija.

Štampani i online mediji podliježu nadzoru Vijeća za štampu i online medije u BiH, organizacije za samoregulaciju medija. Na web-stranici Vijeća postoji registar koji sadrži kontaktne podatke pojedinih printanih i online medija te podatke o uredništvu, ali taj registar ne sadrži podatke o vlasništvu, pišu Nezavisne.

Iako Vijeće za štampu apeluje da printani i online mediji objavljuju ove podatke, ne postoji zakonska regulativa koja bi ih na to obavezivala. Značajan broj medija, pogotovo online medija, ne udovoljava ovakvim zahtjevima.

U BiH 270 web-portala koji objavljuju informativne medijske sadržaje nema impresum, odnosno nisu navedeni podaci o imenima urednika i novinara tog medija, rezultati su istraživanja "Mapiranje medijskih portala u BiH" iz juna 2021. u organizaciji Centra za promociju civilnog društva (CPCD).

Rezultati ovog istraživanja pokazali su i kako tek jedna trećina portala, odnosno 167 njih, ima naveden impresum, a kod 178 portala impresum je djelimično naveden.

Građanima bi morale, ili bi barem trebalo da budu dostupne informacije o vlasničkoj strukturi medija kako bi znali prepoznati da li iza određenog medija stoje politički, finansijski ili neki drugi interesi te da u skladu sa tom spoznajom obrađuju informacije koje im taj medij prenosi.

Češka je po slobodi medija na visokom 14. mjestu od 180 država u istraživanju "Reportera bez granica" 2023. A tome je doprinijelo to što je u posljednje vrijeme relativno regulisana transparentnost vlasništva u medijima, takođe, najveći broj populacije u Češkoj vjeruje javnim servisima.

Za "Nezavisne" to je potvrdio Filip Nerad, urednik i dugogodišnji izvještač iz Brisela Radio Češke, koji smatra da jesu nezavisni te da mogu slobodno govoriti i ono što političari ne žele da čuju.

"Dobar primjer za to je bivša vlada premijera Andreja Babiša, koji je imao mnogo problema i skandala sa Evropskom unijom zbog sukoba interesa. Mi smo stalno izvještavali o tome", ističe Nerad.

Upravo premijera Babiša dotakla se i dugogodišnja novinarka Tereza Engelova, koja je istakla kako je premijer posjedovao nekoliko online medija te je u jednom trenutku došlo do velikog broja dezinformacija, naravno, ti mediji nisu imali transparentno vlasništvo te nisu ni sankcionisani.

"EU igra poprilično veliku ulogu kada je riječ o ovoj tematici. Zašto je ovo važno? Mediji bez impresuma i transparentnosti u najvećem dijelu šire poluistine ili neistine, te je njihov rad značajno doprinio tome da javnost sve manje vjeruje medijima", rekla je Engelova.

Nova vlada u Češkoj priprema zakon kojim bi ojačala nezavisnost regulatornih vijeća za medije u javnom vlasništvu.

"Ono što vidim kao suštinsku promjenu ili mnogo vidljiviji uticaj u posljednjh nekoliko godina je ukupna promjena zakonodavstva, evropskih medijskih zakona koji imaju uticaj na transparentnost vlasništva i na vodeće platforme poput Googlea i Facebooka, te se na ovaj način do neke mjere može stati u kraj širenju dezinformacija", dodala je Engelova.

Usvajanje adekvatnog zakonskog rješenja kojim se reguliše pitanje transparentnosti vlasništva nad medijima je, pored činjenice da se radi o obavezi na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, nužan korak ka unapređenju kvaliteta medija i medijskog izvještavanja, stepena medijskih sloboda, a posljedična regulacija tržišta bi podrazumijevala ograničavanje prostora za zloupotrebe.

Usvajanje i adekvatna primjena takvog zakonskog rješenja može imati važnu ulogu u pogledu medijskog pluralizma te doprinijeti povećanoj odgovornosti medija.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()