Tužilaštvu BiH predate krivične prijave za nepoštovanje odluka Ustavnog suda

Zbog proslave Dana Republike Srpske

09.01.2023. 12:40
  • Podijeli:
Krivicne prijave_Anadolije-63bbfe2aac447.webp Foto: Anadolija

Nekoliko boračkih udruženja i udruženja civilnog društva iz Federacije BiH predalo je u ponedjeljak Tužilaštvu BiH krivične prijave za, kako su naveli, nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH, za narušavanje i podrivanje ustavnopravnog poretka BiH, te protivzakonito organizovanje "provokativne militarističke parade i promovisanje retorike podjela i mržnje od vlasti Republike Srpske", prenosi Anadolija.

Okupljeni su ispred zgrade Tužilaštva BiH nosili transparente na kojima je, između ostalog pisalo "Ključeve mira i ključeve pravde drži Schmidt i OHR", "Želimo imati svoje Tužilaštvo, a ne tuđe", i "Članstvo u NATO-u prije svega".

Sabaheta Čutuk, predsjednica udruženja "Žene borci 92-95" Kantona Sarajevo, izjavila je da je po krivičnom zakonu njihova krivična prijava vrsta inicijative i da po privatnoj tužbi nema krivičnog postupka.

“Mi smatramo da se možemo dijeliti samo na dvije strane – dobra i zla. Naša domovina nema perspektive ako nema mira. Svi oni koji našu državu doživljaju kao domovinu, svoj topli dom, mislim da dijele mišljenje s nama. Ne treba se dozvoljavati da se svako malo zvecka oružjem, ljudima se razvlači pamet, stvara se dojam da naša država nije moguća i da ovdje nije lijepo i da nema slobode”, kazala je Čutuk.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()