Tužilaštvo BiH: U BiH se traga za više od 7.600 nestalih

Dogovoreno je da se sastanci Tužilaštva BiH, direktora INO BiH i ICMP-a, održavaju u kontinuitetu i u narednom periodu

14.05.2024. 21:20
  • Podijeli:
tužilaštvo_bih_anadolija 1.jpg Foto: Anadolija

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Milanko Kajganić i rukovodioci iz Posebnog odjela za ratne zločine danas su razgovarali s direktorima Kolegija direktora Instituta za nestala lica BiH i predstavnicima Međunarodne komisije za traženje nestalih lica (ICMP) u BiH o procesu traženja i identifikacije nestalih lica u BiH, procesima ekshumacija i potrage za posmrtnim ostacima, identifikaciji putem DNK analiza, kao i korištenju podataka o nestalim licima u okviru dokaznog materijala Tužilaštva BiH, prenosi Fena.

Istražioci iz Posebnog odjela za ratne zločine, po nalozima postupajućih tužilaca, godišnje vrše koordinaciju u oko stotinu procesa ekshumacija u svim krajevima Bosne i Hercegovine, na kojima učestvuju i predstavnici Instituta za nestala lica BiH, uz stručnu pomoć predstavnika ICMP-a u BiH.

Na sastanku je istaknuto da problem u tom procesu predstavlja nedostatak kvalitetnih informacija o masovnim grobnicama i lokacijama na kojima se nalaze posmrtni ostaci, kao i sam proces ekshumacija, koji se često mora odvijati na nepristupačnom terenu, zemljištu koje je pripada objektima infrastrukture (brane, rudnici i slično) ili je u privatnom vlasništvu, kao i drugim procesnim i tehničkim poteškoćama u tom procesu.

Navedeno je da se u Bosni i Hercegovini još uvijek traga za više od 7.600 nestalih lica i da je njihov pronalazak bitan najviše zbog porodica koje decenijama tragaju za posmrtnim ostacima, kao i postupaka u predmetima ratnih zločina, u kojima ta dokumentacija predstavlja značajan dokazni materijal.

Dogovoreno je da se sastanci Tužilaštva BiH, direktora INO BiH i ICMP-a, održavaju u kontinuitetu i u narednom periodu, kako bi se zajednički dogovarali konkretni koraci i prevazilaženja svih situacija koje se pojave u praksi, a u interesu što efikasnijeg procesa traženja i identifikacije nestalih lica, saopćeno je iz Tužilaštva BiH. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()