Turbulentno u KCUS-u: Dok novi v.d. najavljuje transformaciju, bivša direktorica prijeti tužbom

I dok Izetbegovići ne sumnjaju u pozitivan ishod aktuelnih i očito budućih sudskih procesa, Pilav će obavljati poziciju direktora do završetka konursne procedure i imenovanja novog direktora

28.11.2023. 21:15
  • Podijeli:

Novi v.d. direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu biće hirurg Alen Pilav, a nakon što je Upravni odbor KCUS-a smjenio sada već bivšu direktoricu ove zdravstvene ustanove Sebiju Ietbegović. 

I dok Pilav najavljuje transformaciju KCUS-a, Izetbegović najavljuje tužbu zbog, kako navodi, njene protuzakonite smjene.

Novi v.d. direktora KCUS-a poručuje - otvaramo kapije svim pacijentima.

"Evo ovo je poziv pacijentima, nemojte odmah svi navaliti da dođete ovdje ali truditi ćemo se sa Upravnim odborom da to bude u što skorije vrijeme, i naravno stručnjaci, ne samo stručnjaci, svi koji su otišli, truditi ćemo se da na zakonit način vratimo sve ljekare, ne samo ljekare, medicinsko osoblje, sve, da napravimo Klinički centar ono što je nekad bio", poručuje alen Pilav, v.d. dirketora KCUS-a.

Ali bio je u lošem stanju, tvrdi sada već bivša direktorica KCUS-a Sebija Izetebgović nakon smjene. U KCUS-u je, tvrdi, bilo korupcije i pljačke, višemilionskih dugova i brojnih drugih problema. No, politika je odlučila, smatra ona, da je protuzakonito sklone sa KCUS-a, pa najavljuje tužbu.

"Vrijeme ce pokazati a sud ce dokazati. Nametnuti premijer FBiH nestrpljiv da se dočepa KCUS nametne UO i NO KCUS od sebi podobnih kadrova i inicira moju smjenu,protivno zakonu. Svakako ce to imati sudski epilog jer cu ih tuziti", kaže Sebija Izetbegović, bivša direktorica KCUS-a.

Izetbegović je, naime, smijenjena prije isteka roka na koji je imenovana a to je početak naredne godine. Razlog, kako stoji u odluci Upravnog odbora KCUS-a, je gubitak statusa nastavnika Medicinskog fakulteta u rangu redovnog ili vanrednog profesora, odnosno docenta. No, iz UO kažu, sve je po zakonu i stautu.

"Ono što ja znam je da je doktorica Izetbegović primila odluku Upravnog odbora o pokretanju procedure, i da se u zakonskom roku očitovala o toj odluci, prema tome, sve ono što zakon propisuje, mi smo učinili", ističe Dragan Stevanović, član Upravnog odbora KCUS.

U međuvremenu se oglasio i prozvani federalni premijer Nermin Nikšić. 

"KCUS-u novac i dajemo kako bi pacijenti imali najbolje uvjete liječenja, a ne da štedimo dok pacijenti sami kupuju ono što bi morali dobiti od bolnice", kaže Nikšić. 

Njegov partner iz Trojke Elmedin Konaković dodaje da je vraćala dugove, povećala plate i popravila poslovanje, a niti jedne riječi o postignućima u zdravstvu. Jer takvih, poručuje Konaković, nije ni bilo. 

Dok je u njenu odbranu stao suprug, predsjednik SDA. Njena smjena, kaže Izetbeović, uvod je u napad i disciplinovanje svakoga za koga nasilnici procijene da im stoji na putu.

"Prof. dr. Izetbegović smijenila je nametnuta Vlada FBiH putem nezakonito imenovanog Upravnog odbora. Te nezakonitosti, pravno i političko nasilje, svakako će svoj epilog dobiti na sudu. Kao i odluke Senata Univerziteta u Sarajevu", kazao je Izetbegović.

I dok Izetbegovići ne sumnjaju u pozitivan ishod aktuelnih i očito budućih sudskih procesa, Pilav će obavljati poziciju direktora do završetka konursne procedure i imenovanja novog direktora.

  • Podijeli:

Tagovi

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()