Trećina pripadnika 'sedme sile' ima psihičke probleme

Posljednje istraživanje OEBS-a pokazalo je da trećina pripadnika 'sedme sile' ima psihičke probleme zbog pritisaka, dok većina osjeća konstantnu dozu stresa

30.04.2023. 19:59
  • Podijeli:

Da bi kvalitetno izvještavali, novinarima je potrebno da budu koncentrisani i da rade bez pritisaka.

Više od 60 odsto anketiranih novinarki i novinara vjeruje da su prijetnje, vrijeđanja i napadi imali negativan uticaj na njihovo psihičko stanje. Osim spoljnih faktora, tu je mobing u okviru redakcije.  

"Kad je riječ o pritiscima i stresu koji doživljavaju novinari, najviše dolazi iz redakcija, dolazi od prevelike količine posla, kratkih vremenskih rokova ponekad i mobinga. Tako da ustvari imamo kombinaciju i stresa i sagorjevanja i mobinga, eskplozivnu smješu kada je riječ o stanju u koje se dovode novinari", rekao je predsjednik Komisije za istraživanja ubistava novinara Veran Matić.

Iako je zadovoljan artmosferom u redakciji, novinar NIN-a Vuk Cvijić u bogatoj karijeri trpi brojne pretnje i pritiske zbog tema koje radi.

"Prolazili smo kroz razne periode i devedesetih i sada. Ovaj period me nažalost podsjeća na taj najgori period devedesetih, ovo što se dešava danas. Zato što postoji sistemsko i organizovano da se novinari proganjaju i to samo zato što rade svoj posao ili se usude da objave neku kritiku, a glavno je u našem poslu je da budemo taj korektor i da ukazujemo na probleme", objašnjava Cvijić.

Nerijetko oni koji rade revnosno svoj posao, dobiju brojne zdravstvene probleme.

"Kod novinara veći broj su oni koji su oboljeli od srčanih problema, vaskularnih, digestivnih i tako dalje. Jako malo svjesti postoji o stresu i uticaju na njihov organizam, a tamo i gdje postoji jako mali broj ljudi se obraća za stručnu pomoć. Kada smo pitali zbog čega, neki od njih su govorili da nemaju vremena, zbog prevelikog posla, a drugi da nemaju novca", kaže Matić.

Udruženja novinara pružaju besplatnu psihološku pomoć, a uskoro će biti pokrenut i SOS telefon. Međutim sve je to nekako malo, jer je dobro poznato da novinari kratko žive.

Uzrok problema je nerazumijevanje kako države, tako i redakcija, da oni novinari koji časno rade nisu neprijatelji, već oni koji imaju dječji san da se živi u boljem svijetu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()