Tinejdžeri trećinu budnog vremena provode na telefonu

Rezultati su pokazali da nisu bili u stanju da zaokupe sami sebe i da su potpuno nesvjesni svog unutrašnjeg svijeta

15.05.2023. 10:10
  • Podijeli:

Psiholog iz Rusije spoveo je zanimljiv eksperiment. Zamolila je tinejdžere uzrasta od 12 do 18 godina da se odreknu svih svojih elektronskih uređaja; odnosno da isključe mobilne telefone, računare, tablete, video igrice i da pažnju presumjere na druge aktivnosti.

Rezultati su pokazali da nisu bili u stanju da zaokupe sami sebe i da su potpuno nesvjesni svog unutrašnjeg svijeta. Provjerili smo da li tinejdžeri mogu bez telefona i da li su ovisnici o mobilnom, te da li je to uzrok nasilja?

Pola vijeka prošlo je od prvog poziva mobilnim telefonom. Ta ''cigla'' tada je bila poprilično teška.

Izgledalo je otprilike kao da uz uho prislonite litar mlijeka, a baterija mu nije trajala ni pola sata. Ali od kada je stigao smrtphone, ne ispuštamo ga iz ruku.

Spavamo s njim, budimo se s njim, u školi, na poslu, sa nama je na svakom koraku. Da, to smo mi. Mi, koje je zahvatila epidemija 21 vijeka. Pitali smo tinejdžere koliko su ovisni i  mogu li provesti dan bez mobitela?
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()