Tigrasti komarac je već autohton u Evropi, a sada se pojavljuje i nova vrsta

Klimatske promjene

12.06.2024. 14:47
  • Podijeli:
komarac denga pixabay-63fa044c104b7.webp Foto: Pixabay

U Evropi, s klimatskim promjenama i višim temperaturama, raste broj slučajeva denge i drugih bolesti koje prenose komarci, upozorio je Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).
U međuvremenu se invazivna vrsta tigrastog komarca, koja širi nekoliko virusa, već udomaćila u mnogim zemljama Evrope.

"Evropa već vidi da klimatske promjene stvaraju povoljnije uvjete za širenje invazivnih komaraca na prethodno nezahvaćena područja i zaraze više ljudi bolestima kao što je denga groznica", kazala je direktorica ECDC-a Andrea Ammon.

U ovoj agenciji vide vezu između viših temperatura i širenja komaraca na područja gdje ih prije nije bilo.

Prošle je godine u EU, Islandu, Lihtenštajnu i Norveškoj zabilježeno 130 slučajeva denga groznice, kod kojih je identificiran lokalni izvor zaraze. Međutim, u 2022. godini zabilježen je 71 slučaj lokalne infekcije virusom denge. To je značajan porast u odnosu na razdoblje od 2010. do 2021. godine, kada su zabilježena ukupno 73 slučaja lokalne infekcije.

Uz lokalne izvore zaraze, sve je više i uvoznih slučajeva zaraze na putovanju. U 2022. godini zabilježene su 1572 takve infekcije, a lani ih je bilo 4.900, što je najviše od početka prikupljanja podataka na razini EU 2008. godine.

Agencija je također upozorila da se invazivna vrsta tigrastog komarca, koja širi viruse denga, zika i chikungunya, već etablirala u 13 evropskih zemalja, uključujući Sloveniju, Austriju, Italiju i Hrvatsku. Međutim, primijećeno je u nekoliko drugih zemalja.

Slično, Aedes aegypti odnosno komarac žute groznice, koji kao što mu ime kaže prenosi žutu groznicu, širi se širom EU-a. Za sada se skrasio na Kipru.

Prema ECDC-u, usklađene mjere kao što su mreže protiv insekata i repelenti protiv komaraca, kao i jednostavne mjere kao što su uklanjanje stajaće vode s balkona i vrtova i lična zaštita za smanjenje rizika, ključne su u borbi protiv bolesti koje prenose komarci i uboda komaraca.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()