Teški metali pronađeni u čokoladama poznatih brendova

Svih 48 proizvoda sadržavalo je mjerljive količine olova i kadmija, a njih 16 sadržavalo je potencijalno štetne nivoe bilo jednog, bilo drugog bilo oba metala, stoji u izvještaju

26.10.2023. 18:10
  • Podijeli:
Čokolada_Pixabay-649e9e62d706d.webp Foto: Pixabay

Američki časopis Consumer Reports izvijestio je da je otkrio "zabrinjavajuće" nivoe olova i kadmija u novom nizu čokoladnih proizvoda i ponovo pozvao Hershey da smanji količinu teških metala u slasticama.

Krajem decembra prošle godine časopis je objavio istraživanje koje je utvrdilo teške metale u svih 28 analiziranih tamnih čokolada, ali u njih 23, uključujući one Hersheya, Godive i Lindta, nivoe olova, kadmija ili oba metala može biti i štetna, ako se konzumira 28 grama dnevno, piše Slobodna Dalmacija.

Organizacija konditorskih kompanija odgovorila je tada da kalifornijske zdravstvene smjernice koje je Consumer Reports smatra "najboljom zaštitom za potrošače" i primijenio ih je u istraživanju "nisu standardi sigurnosti hrane".

Čokolada je sigurna, utvrdili su proizvođači slatkiša.

Potrošači su pak podnijeli tužbe protiv niza kompanija, uključujući Hershey, Mondalez, Godivu i Lindt.

U srijedu Consumer Reports izvijestio da je otkrio "zabrinjavajuće" nivoe olova i kadmija u još čokoladnih proizvoda.

Naši naučnici testirali su 48 čokoladnih proizvoda više kompanija, uključujući tamnu i mliječnu čokoladu, kakao u prahu, komadiće čokolade, mješavinu za browniese, čokoladne torte i vruću čokoladu, navode.

Svih 48 proizvoda sadržavalo je mjerljive količine olova i kadmija, a njih 16 sadržavalo je potencijalno štetne nivoe bilo jednog, bilo drugog bilo oba metala, stoji u izvještaju.

Samo mliječna čokolada nije sadržavala prekomjernu količinu zbog manjeg udjela kakaovca u krutom stanju, utvrdili su.

Među proizvodima za koje je utvrđeno da sadrže prekomjeran udio metala bile su Walmartova tamna čokolada i mješavina tople čokolade, Hersheyev i Drosteov kakao u prahu, Targetovi komadići poluslatke čokolade i mješavine vruće čokolade Trader Joe‘sa, Nestlea i Starbucksa.

U pismu Hersheyu, Mondalezu, Theo Chocolateu i Trader Joe‘su američki časopis podsjetio je u ponedjeljak da dugotrajno izlaganje teškim metalima može izazvati probleme u živčanom sistemu, potisnuti imunološki sistem i oštetiti bubrege.

Opasnost je veća za trudnice i malu djecu zbog rizika od problema u razvoju, naglasili su, ponovo pozivajući Hershey da smanji količinu teških metala u čokoladi.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()