"Sve po leđima potrošača": Inspekcije uzele pare od kazni, a cijene spale nisu

Koliko puta ste se u ovoj godini iznenadili zbog porasta cijene neke namirnice ili usluge?

09.02.2023. 18:07
  • Podijeli:
inflacija_standard_pare_novac_hrana_digitron-63ce69bb2f6d3.webp Foto: Pixabay

Inspekcijske službe u Bosni i Hercegovini u prošloj godini izrekle su kazne u iznosu višem od četiri miliona KM, zbog nepoštovanja uredbi entitetskih vlada o formiranju cijena i marži nafte i naftnih derivata, te osnovnih životnih namirnica.

Od tog iznosa tri miliona KM kazni izrečeno je u Republici Srpskoj, a milion i 250 hiljada KM u Federaciji BiH. No, uprkos brojnim uočenim nepravilnostima i kaznama, cijene i dalje divljaju i rastu, a kako sve to utiče na običnog čovjeka?

Kontaktirali smo Udruženje potrošača Don, gdje su nam rekli da su sve kazne građani već platili.

"Izrekli su kazne, nešto je to medijski propraćeno da su inspektori bili na terenu, da su radili, kažnjavali, a u marketima i u praksi vidimo da su cijene i dalje visoke. Ne znamo tačno ni danas koliko ima neregularnosti, ko je kažnjen, te koliko su se samo potrošači naplaćali i prije kontrola", kaže za portal UNA Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja građana DON Prijedor.

Dodaje da su budžeti entitetski popunjeni, a nikakav efekat kontrole nemaju po pitanju poboljšanja situacije za potrošače.

"Inspekciji novac od kazni, dok se na potrošače i dalje odražavaju enormni skokovi cijena. Ne možemo ni upratiti poskupljenja. Nigdje nemamo informaciju šta je konkretno urađeno za potrošače. Sve ide po leđima potrošača", kaže Marićeva.

Najviše nepravilnosti utvrđeno je kod benzinskih pumpi. No imena svih javnost saznati neće. Za to vrijeme, jasno je da se trgovcima više isplati platiti kaznu nego sniziti cijenu, a to građani najbolje osjete svaki dan.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()