Sve nas je manje: Prije 10 godina izvršen posljednji popis u BiH

BiH od od 2013. do danas izgubila 100 hiljada stanovnika

15.10.2023. 20:00
  • Podijeli:

Prije tačno deset godina, od 1. do 15. oktobra izvršen je posljednji popis stanovništva u Bosni i Hercegovini. Iako o novom popisu za sada nema ni riječi, ono što se zna jeste da nas je sve manje. Koliko, možemo samo da nagađamo. A upravo je popis pokazatelj vlastima za planiranje politike opšteg razvoja.

Popis stanovništva je jedini način da se na određenoj teritoriji utvrdi tačan broj stanovnika, njegove strukture u datom momentu. Ali, ne samo to.

„Od broja i struktura stanovništva najviše zavisi kakve politike, javne politike treba da opredijelimo i koliko sredstava treba da usmjerimo i za koje potrebe. Dakle, bez takvih podataka mi prosto nismo u mogućnosti da na pravilan način alimentiramo javne potrebe, ne možemo da usmjeravamo ni ka nezaposlenim, ni ka obrazovanju, ni ka zdravstvu", kaže demograf Aleksandar Čavić.

Ono što je jedino tačno jeste da je prema posljednjem popisu u BiH živjelo preko tri miliona stalnih stanovnika. Od toga preko dva miliona u Federaciji BiH, preko milion u Srpskoj i nešto više od 80.000 u Brčko Distriktu. Međutim, ovi podaci su već odavno prestali da budu aktuelni. BiH je samo zbog spoljnih migracija izgubila veliki dio stanovništva, a iz tog razloga neophodno je kreiranje registra rezidenata i registra dijaspore.

“Naše zvanične statistike ne publikuju podatke i ne uključuju o spoljnim migracijama iako su oni trenutno najsnažnija dinamička komponenta u pogledu promjene stanovnika. Mi imamo činjenicu da je od 2013. godine do danas, da smo samo po osnovu prirodnog priraštaja izgubili 100.000 stanovnika. Po najoptimističnijm procjenama četvrt miliona BiH je izgubila po osnovu negativnog migracionog salda. Dakle, mi smo gledajući popisano stanovništvo izgubili preko 10% stanovništva u međupopisnom periodu“, kazao je Čavić.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()