Sve je jasno kada se uporede plate: Zašto radnici iz BiH odlaze u Njemačku?

Radnici iz BiH masovno bježe u inostranstvo, i to najčešće zbog ponižavajuće malih plata i loših uslova rada. Sve više firmi suočava se s hroničnim nedostatkom radnika, pogotovo u sektoru građevinarstva i ugostiteljstva.

16.06.2024. 16:34
  • Podijeli:
rad radnici bih -65be81509d3cf.webp Foto: UNA

S platama koje nude poslodavci u BiH teško da se može preživjeti mjesec, a hranu plaćamo koliko i stanovnici bogatih zapadnih zemalja.

Radnici iz BiH masovno bježe u inostranstvo, i to najčešće zbog ponižavajuće malih plata i loših uslova rada. Sve više firmi suočava se s hroničnim nedostatkom radnika, pogotovo u sektoru građevinarstva i ugostiteljstva.

Poslodavci ih više ne mogu privući samo dobrim platama. Radnici sve više, osim materijalne sigurnosti, traže i adekvatne uslove, razne stimulacije, poštivanje radnog vremena, slobodne dane i godišnji odmor po zakonu.

Sva navedena prava u zapadnoj Evropi je mnogo lakše ostvariti nego u BiH, a plate su nekoliko puta veće.

Pixsell je izradio infografiku prosječnih zarada po satu u zemljama Evropske unije i evro zone. Istina, na njoj nema BiH, ali ako se uzmu u obzir službeni statistički podaci, jasno je koliko je rad u BiH “jeftin” u odnosu na Evropu.

Najniži troškovi rada po satu u EU zabilježeni su u Bugarskoj, gdje je satnica 9,30 eura, prate je susjedna Rumunija sa 11 i Mađarska 12,80 evra po satu.

Satnica u Letoniji iznosi 13,50, a u Hrvatskoj 14,40 eura.

Prosječna satnica u Sloveniji lani je bila 25,50 eura, a u Austriji 40,90 eura. U Sloveniji je, dakle, radnička satnica 77 posto viša nego u Hrvatskoj, a u Austriji gotovo tri puta viša, navodi se uz grafiku.

Najviša je je prosječna satnica u Luksemburgu, gdje iznosi 53,90, te u Danskoj gdje sat rada košta 48,10 evra, a u velikoj trojki je i Belgija sa 47,10 evra.

Izvor za izradu infografike su podaci iz analize Eurostata koja je objavljena početkom ove godine.

Po tim podacima, prosječni troškovi rada po satu u industriji iznosili su 32,20 evra u EU i 38 eura u evrozoni. U građevinarstvu su dosezali 28,50 eura, odnosno 31,90 evra. U uslugama troškovi rada po satu variraju između 31,80 evra u EU i 34,80 eura u evrozoni.

Dvije glavne komponente troškova rada su plate i nadnice te troškovi koji nisu direktno povezani s neto platama, kao što su doprinosi.

Najrazvijenije i socijalno najosjetljivije zemlje povećale su iznos satnice. Luksemburg s 50,90 evra, koliko je iznosila prošle godine, na 53,90 eura ove godine, Norveška je satnicu podigla za dva i po evra i ona sada iznosi 54,50 evra.

Satnica u Sloveniji kreće se između 20 i 30 eura, u Španiji 24,60 evra i Italiji 29,40 evra. Prosječna cijena rada po satu u Francuskoj, Njemačkoj Austriji i Irskoj kreće se između 40 i 43 eura, u Portugalu, Grčkoj, Češkoj, Slovačkoj i Estoniji između 15 i 20 eura, Litvaniji, Letoniji, Poljskoj, Mađarskoj, Hrvatskoj, Rumuniji, Bugarskoj i Malti je od 9 do 15 evra, piše Večernji list BiH.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()