Subvencije za nove linije sa sarajevskog aerodroma, stižu novi projekti

Najprometnije neopterećene rute aerodroma u Sarajevu u Evropi, uključujući Tursku, na temelju neizravnih tokova putnika su London, koji će Wizz Air obnoviti u septembru, zatim Ankara, Amsterdam, Izmir, Kopenhagen, Pariz i Brisel

28.04.2023. 14:45
  • Podijeli:
aerodrom_ex yu aviaton-63f0747397230.webp Foto: EX-Yu Aviation

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk izjavio je da njegova vlada planira subvencionirati otvaranje novih linija sa sarajevskog aeodroma. Napomenuo je da će vlasti ciljati na avio prijevoznike koji žele otvoriti bazu u najvećem aerodromu u državi, na one koji planiraju pokrenuti letove iz evropskih gradova od strateške važnosti za povezanost SArajeva, te na one prijevoznike koji žele uvesti usluge na dugim linijama.

“Vlada Kantona Sarajevo će direktno pomoći u pokretanju novih trasa koje će Sarajevo povezati s tačkama u Evropi. Ove vrste subvencija već se uvelike koriste u gradovima Evropske unije, ali i u našoj regiji, dajući nevjerovatne rezultate”, rekao je Uk.

Najprometnije neopterećene rute aerodroma u Sarajevu u Evropi, uključujući Tursku, na temelju neizravnih tokova putnika su London, koji će Wizz Air obnoviti u septembru, zatim Ankara, Amsterdam, Izmir, Kopenhagen, Pariz i Brisel. Njegova najprometnija neposlužena dugolinijska odredišta uključuju New York, Chicago, Toronto i Washington. Bilo je i prethodnih pokušaja uspostavljanja dugolinijskog leta iz Sarajeva. U ljeto 2021. američki prijevoznik Eastern Airlines planirao je pokrenuti operacije između Chicaga i glavnog grada Bosne i Hercegovine, ali je otkazao prodaju karata za nekoliko dana. Namjeravao je letjeti jednom sedmično na sezonskoj ljetnoj osnovi sa svojim avionom Boeing 767-200ER sa 238 sjedišta, javlja Ex-Yu Aviation.

Generalni direktor Aeorodroma u Sarajevu Alan Bajić je te godine istaknuo: “U pregovorima smo sa avioprijevoznicima iz SAD-a i pregovaramo oko pokretanja direktnih letova između Bosne i Hercegovine i Kanade, kao i Kine”.

Krajem prošle godine aerodrom raspisao javni poziv jednoj aviokompaniji za stacioniranje aviona u gradu u zamjenu za poticaje. Iako je aerodrom objavio da se jedan prijevoznik prijavio i da je ugovor potpisan, ime zračnog prijevoznika zasad nije otkriveno.

Iz aeodroma insistiraju da se službena objava zadržava zbog kašnjenja s regulatornim odobrenjima. “U pregovorima smo s nekoliko avio prijevoznika i kontinuirano razgovaramo s prijevoznicima na temelju pokazatelja potražnje. Nakon što je Wizz Air zatvorio bazu, odmah smo raspisali konkurs za pronalazak zamjene. U pregovorima smo i s naslijeđenim i s niskotarifnim prijevoznicima, među kojima je Ryanair. Već smo potpisali ugovor s jednim avio prijevoznikom o otvaranju baze, ali još uvijek ne možemo javno objaviti ime. Sporazum mora biti ratificiran u ime naše države i u skladu s našim zakonima. Također smo u pregovorima s Vuelingom u vezi letova između Sarajeva i Barcelone, međutim, pregovori su tek počeli”, priopćeno je ranije ovog mjeseca.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()