Stopa nezaposlenosti u BiH dvostruko viša u odnosu na prosjek u EU

Veću stopu nezaposlenosti ima samo Albanija

27.09.2023. 21:45
  • Podijeli:

Stopa nezaposlenosti u BiH je 13,1 posto i dvostruko je viša u odnosu na prosjek u Evropskoj uniji. Veću stopu nezaposlenosti ima samo Albanija. Ovi podaci pokazuju još jedan u nizu paradoksa u BiH - hiljade nezaposlenih ljudi, ali istovremeno i nedostatak radne snage.

Na evidencijama za zapošljavanje u BiH samo u julu registrovano je oko 350 hiljada nezaposlenih osoba. Broj nezaposlenih je veliki, kao i potreba poslodavaca za radnicima. Paradoksalno, ali istinito. Poslodavci tvrde da evidencije ne prikazuju objektivnu situaciju.

„Naše procjene i analize koje smo mi radili jesu da ne više od četvrtine tih prijavljenih su aktivni tražioci posla, svi ostali, tih tri četvrtine, su tu uglavnom radi ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje ili na neke druge benefite”, stava je predsjednik Udruženja poslodavaca Federacije BiH Adnan Smailbegović.

Procjenjuje se da u BiH nedostaje oko 30 hiljada radnika. Zbog nedostatka ovdašnje radne snage, poslodavci se sve više oslanjaju na uvoz radnika. Samo u prvih šest mjeseci ove godine izdato je skoro 2.500 hiljade dozvola, što je za oko hiljadu više nego u cijeloj protekloj godini.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()