Stan na dan u Banjaluci nikad skuplji: Pogledajte koliko košta za Novu godinu

Više detalja u prilogu Marine Majkić Miletić

21.12.2023. 20:50
  • Podijeli:

Gosti, dobrodošli! Nemojte štedjeti ni u kafani, restoranu, prodavnici. Uspomene se ne kupuju, one se stvaraju.

Stan dan dan postao je isplativ biznis za ljude u većim gradovima, sa raznovrsnom turističkom ponudom. U Srpskoj u tome prednjači Banjaluka. Ako biste ovaj vikend(23.,24.12) proveli u krajiškoj ljepotici za smještaj bi platili oko sto maraka, međutim novogodišnji vikend koštao bi vas mnogo više.

Biće ovo luda novogodišnja, banjalučka noć. Ne samo zbog dobrog provoda, koji po tradiciji neće izostati, već i zbog vrtoglavih cijena smještaja koji se ovih dana nudi gostima. Dvije osobe stan dan, 31- og decembra platiće između 196 i 1330 maraka, zavisno od toga koju lokaciju odaberu.

Marko Radić iz Turističke organizacije Republike Srpske kaže da je, prema ponudi na onlajn platformama, ostalo malo stanova na raspolaganju. 

"Ti stanovi koji su ostali, 5, 6 ili 10 njih su po ekstremnim cijenama. Neki žele stan od 40, 50 kvadrata da izdaju za 300, 400, 500 pa do 1000 maraka", kaže Radić.

Novinar Mladen Vujinović, priznaje dobro se pomučio da dođe do stana po prihvatljivoj cijeni za njega i njegove goste. Istraživanje jeste njegova strast, ali u potrazi za dobrim smještajem ona je malo utihnula.

Na početku decembra za četiri noći najniža cijena bila je 800 KM. Zahvaljujući upornosti cifru je spustio na 500KM. 

"Vjerujem da oni koji izdaju, zadovoljno trljaju ruke, a turisti", dodaje Mladen.

Milana Lekić izdaje stan u centru grada. Novogodišnju cijenu je, kaže, korigovala, ali u granicama realnog poslovanja, tako da su kapaciteti odavno popunjeni. Njeni gosti dolaze iz Maroka, Nigerije, SAD-a, a Evropljana je sve više.

Zakon potražnje dominira banjalučkim tržištem. U prilog tome govori 160 000 zabilježenih noćenja tokom ove godine.
Mladen Šukalo iz gradske turističke organizacije kaže da je tokom prvih deset mjeseci ove godine bilo 100 000 dolazaka i 160 000 zabilježenih noćenja, što je daleko iznad prošlogodišnjeg prosjeka, tačnije za dvadest odsto više nego u protekloj godini.  Vjeruje da će i novembar i decembar zabilježiti dobre rezultate.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()