Srednjoškolci iz Nizozemske okrečili školu u BiH

U projektu je bilo angažovano 20 učenika, a podršku su im pružili učenici i nastavno osoblje pomenute područne škole koja djeluje u sastavu Osnovne škole “Peti oktobar”

20.04.2024. 11:09
  • Podijeli:
srednjoskolci_Nizozemska_BIH_foto_FB-66236cf1a9524.webp Foto: Facebook

Srednjoškolci iz Nizozemske, koji borave ovih dana u Sanskom Mostu, provela je volontersku akciju krečenja i uređenja prostorija područne škole u naselju Zdena, nadomak tog grada.

U projektu je bilo angažovano 20 učenika, a podršku su im pružili učenici i nastavno osoblje pomenute područne škole koja djeluje u sastavu Osnovne škole “Peti oktobar”.

Također, obavljeno je iscrtavanje zidova učionica različitim animacijama, a sve ove aktivnosti realizuju se zahvaljujući nizozemskoj fondaciji “Out of area”.

Oni godinama studentima i učenicima iz ove zemlje organizuju dolazak u Bosnu i Hercegovinu, kako bi svojim volonterskim radom pružili podršku ovdašnjim obrazovnim ustanovama.

Predstavnica te nizozemske organizacije Anita Kose istakla je kako su iznenađeni lošim uslovima u kojima se izvodi nastava te naglasila kako su sretni što na ovakav način mogu pomoći.

Direktorica pomenute škole Dževida Hasić kazala je kako je stanje u ovdašnjem obrazovanju već godinama teško te zahvalila na realizaciji ovoga projekta.

Inače, treba naglasiti kako pomenuta nizozemska organizacija djeluje na području regiona pune dvije decenije i da su do sada slične projekte provodili i u drugim zemljama. U nekoliko navrata boravili su u Sanskom Mostu te doprinijeli obnovi više školskih objekata.

Pri tome angažuju učenike i studente iz Nizozemske koji se kroz volonterski rad druže i upoznaju druge zemlje i kulture.

Organizacija “Out of area” obezbijedila je sav potrebni repromaterijal za obnovu i uređenje prostorija, a izrazili su i želju da u budućem periodu doprinesu i nabavci namještaja za potrebe ove škole. Područnu školu u Zdeni trenutno pohađa svega šest učenika, a nastavni proces izvodi se u kombinovanim odjeljenjima.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()