Spuštena zavjesa na ovogodišnji Teatar fest

Banjalučkoj publici se predstavila pozorišta iz Sarajeva, Podgorice, Beograda, Novog Sada i Niša

12.06.2023. 19:40
  • Podijeli:

Izvođenjem opere "Deca" u čast nagrađenih, te dodjelom nagrada, sinoć je spuštena zavjesa na ovogodišnji Teatar fest.

U pet večeri koliko je trajao festival, banjalučkoj publici su se predstavila pozorišta iz Sarajeva, Podgorice, Beograda, Novog Sada i Niša.

"Festival je jako dobro organizovan. Ono što je zadovoljstvo je da je bila veoma jaka konkurencija, tako da je bitno pogotovo za male države, male sredine da izlaze vani, da budu na važnim festivalima, a ovaj festival to sigurno jeste i da se mjere prosto sa drugima u ovako jako dobroj konkurenciji", kazala je PR Crnogorskog narodnog pozorišta Zorana Kralj.

A u jakoj konkurenciji, predstava "Uspavanka za Aleksiju Rajčić" Narodnog pozorišta u Beogradu, osvojila je dvije nagrade, za najbolju predstavu u cjelini i za najbolju režiju koja je otišla u ruke Juga Đorđevića.

"Ovo mi je prva nagrada za režiju i jako mi je značajno pored toga što je prepoznata režija kao segmenet. Ova nagrada i ja sa njom stoji na leđima svih saradnika koji su radili ovu predstavu, tako da mi je još draže zato što se trud prepoznao i nagradio", rekao je Jugović, reditelj predstave "Uspavanka za Aleksiju Rajčić.

Nagradio se i najbolji tekst, i to tekst drame "Rolerkoster" Pozorišta Atelje 212.

"Svaka nagrada nosi jednu posebnu težinu. Mislim da to neko prepoznavanje koje osjetite, tih problema koji su nam zajednički o kojima i govori ovaj komad, i problemi imigracije i ubrzanja i tehnologije nove, svega što nas gazi i melje, dakle, to je nešto univerzalno zajedničko i jako je lijepo osjetiti da to prepozna i publika i kritika i žiri", izjavila je Jelena Kajgo.

Tetar fest, noseći ime našeg velikog pisca Petra Kočića, ostao je i ove godine na svom misionarskom putu, putu koji je svevremen i određen jezikom umjetnosti, poručila je direktorka Narodnog pozorišta Republike Srpske, Dijana Grbić.

"Sa ovih dasaka i večeras nastavljamo da odašiljamo ljubav i branimo integritet pozorišne umjetnosti. Umjetnost koja ima odgovor na sve, umjetnost kao svjetlu na našem putu, umjetnost kao našem jeziku i vodilji", poručila je Grbić.

I tako je umjetnost, po ko zna koji put pokazala svoju snagu. Do ponovnog viđenja! 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()